Ne zaman emekli olabilirim, ne kadar maaş alabilirim?

Ne zaman emekli olabilirim, ne kadar maaş alabilirim?
15:02 - Mayıs 2 2020 Cumartesi

Ne zaman emekli olunacağı ve ne kadar maaş alınabileceği hakkında sorular son zamanlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından netlik kazandırılmaya başlanmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından halka sunulan hizmetlerden biri ne zaman emekli olunabileceğinin hesaplanmadır. Vatandaşlar emekli olabilmek için gün sayarken bu uygulama sayesinde daha net sonuçlara ulaşıp hangi yaşta emekli olabileceğini önceden öğrenmektedir.

Teknolojinin gelişimi ile birlikte hayatımıza birçok yenilik girmiştir. Bu sayede işlerimiz daha hızlı ve kolay şekilde yapılabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu gelişen teknoloji ve değişen hizmet anlayışı ile vatandaşlara ne zaman emekli olunabileceği hakkında bir sorgu yapma uygulaması geliştirmiştir. Bu sorgulama ile kadın veya erkek hangi emekli sınıfından emekli olursa olsun emeklilik yaşını ve diğer tüm kriterleri hesaplayabilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Ne Zaman Emekli Olurum? Sorgusunda Hangi Bilgiler İstenmektedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan ne zaman emekli olunacağı sorgulamasında vatandaşlardan kişisel bazı bilgiler ve sigortalılık hakkında veriler girilmesi istenmektedir. Bu sebeple ne zaman emekli olunacağı hesaplanırken sorgulama sayfasında vatandaşlardan istenen bilgiler şu şekildedir:

  • Cinsiyet bilgisi,
  • Doğum tarihi,
  • Malullük durumu,
  • Erken yaşlanma durumu,
  • Hizmete başlama tarihi,
  • Mevcut prim ödeme gün sayısı,
  • Mevcut varsa diğer sandıklara ait prim ödeme gün sayısı,
  • Askerlik ve sanatı durumlarında gün sayısı,
  • Fiili gün sayısı,
  • Yurtdışı gün sayısı,
  • 3600 prim gününün doldurulduğu tarih bilgileri girilerek ne zaman emekli olunacağı sorgulanabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu Ne Zaman Emekli Olurum? Sorgusunda Sonuç Olarak Hangi Bilgiler Verilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasından yapılacak olan sorgulama işleminden sonra sonuç olarak vatandaşların karşısına emeklilik şartları çıkmaktadır. Bu sonuca göre kadın veya erkek hangi emeklilik kolundan emekli olursa olsun 3600 prim gün sayısını tam girdiği takdirde karşısına emeklilik yaşı çıkmaktadır. 3600 gün prim sayısı eksik girildiğinde uygulama kişinin kalan yaşını, kalan hizmet süresini ve kalan prim gününü hesaplayarak göstermektedir. Bu sebeple kişiler sorgulama ekranından tüm kişisel bilgilerine erişerek emeklilik hakkında ki soru işaretlerine cevap bulabilmektedir.

Emeklilik Yaşı Nedir?

Emeklilik yaşı, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği kanun kapmasında 1999 ve öncesi sigorta girişi olan kişiler için 55 olarak sunulmuştur. 55 yaşında kadın veya erkek emekli olmak için öncelikle 3600 prim gününü tamamlamalıdır. Vatandaşların prim gün sayılarına göre emeklilik yaşları da birbirinden ayrılmaktadır. Bu sebeple kanunda belirlenen sigorta giriş tarihleri vatandaşların kaç yaşında emekli olabileceğini göstermektedir. Sigorta giriş tarihleri ve sigorta prim ödemelerine göre emekli olacak kişiler kanunda şu şekilde belirlenmiştir:

  • Erkeklerde 5000 prim günü dolduran vatandaşlar işe başlama tarihi 1976 ve daha öncesi olacak şekilde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlar ise bu durumda yaş şartı aranmamaktadır.
  • Erkeklerde 7000 prim süresi, 09.09.199 ve 30.04.2008 işe başlama tarihi bulunduğunda 60 yaşında emekli olunabilir.
  • Kadınlar da 5000 prim günü 20 yıl sigortalılık süresi ile 1981 öncesi işe başlama girişi bulunuyorsa bu durumda yaş şartı aranmaz.
  • Kadınlarda 5600 prim günü olan vatandaş 20 sene sigortalılık süresini doldurarak 24.05.1992-23.05.1993 tarihleri arasında işe başlama girişi bulunduğu takdirde 49 yaşında emekli olabilir.

Bu durumda görülmektedir ki, emekli olunacak yaşı belirlerken işe başlama tarihi, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı etkilidir.

3600 Gün Emeklilik Süresi Nasıl Hesaplanır?

3600 prim günü 1999 öncesi kişilerin erken emekli olması için aranan bir durumdur. Bu sayede kanunda belirlenen 55 yaş sınırı ile erken emekli olunabilir. Vatandaşlar 3600 primi 55 yaşında doldurarak emekli olabilirler. En az 15 yıllık sigortalılık süresi aranmasının yanında kişiler 08.09.1999 yılından önce işe girmiş ve sigortası ödenmeye başlamış olmalıdır.

E-devlet Üzerinden Emeklilik Sorgulaması Yapılır Mı?

E-devlet üzerinden emeklilik sorgulaması ile vatandaşlar normal şartlarda ne zaman emekli olabileceğini sorgulayabilir. Bu durumda e-devlet hesabına giriş yapılarak Sosyal Güvenlik Kurum’una ait Emekli Olma Durum Sorgulama sayfasından sigorta kolu ve hizmet başlama tarihi girilerek emeklilik yaşı hesaplanabilir.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi