NAVTEX Türkiye ve Yunanistan’dan karşılıklı karar!

NAVTEX Türkiye ve Yunanistan’dan karşılıklı karar!
18:00 - Ekim 26 2020 Pazartesi

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre Türkiye, başta Başbakan Recep olmak üzere Türkiye ve Doğu Akdeniz ve Ege’deki sorunları çözmek için bakanın da belirttiği gibi, iyi komşuluk ilişkileri, diyalogdan yana olmaya devam ediyor. ve siyasi çözümler.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görüşmelerden sonra anlaştığı ve Türkiye-Yunanistan askeri misyonlarını hayata geçiren “Ayırma Yöntemleri” teknik toplantıya destek vermenin ön şartlarını yerine getirirken, pek çok adım atmaktan çekinmiyor. iyi niyetlerin olduğu.

NATO üyesi 30 ülkenin savunma bakanlarının katılımıyla gerçekleştirdiği video konferans ve NATO’nun iki gündür Türkiye’de Savunma Bakanları Toplantısı’nda yapıcı tavrını sürdürmesi, bir teklifle ittifak üyesi ülkelerin beğenisini topladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NavTex’in Türkiye ve Yunanistan’ı açıkladığı iptal önerisiyle ilgili karar aldı. Yunanistan Savunma Bakanı ve NATO Genel Sekreteri de 29 Ekim’de Yunanistan’a verdiği destek kapsamında sundu, Türkiye 28 Ekim’i ilan etmesi halinde NavTex’i iptal etme kararı aldı.

NATO Karargahındaki koordinasyon ve çalışmaların ardından söz konusu NAVTEX’ler iptal edildi. Türkiye gibi bunlar da bu olumlu rüzgâra daha fazla destek vermek için yeni bir adım attı. Bu kapsamda, daha önce Akdeniz’de planlanan atış eğitimlerine ilişkin NAVTEX de bir kez ve iyi niyet göstergesi olarak iptal edilmiştir.

Milli Savunma Bakanı Hulusi konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Diyaloğumuz, müzakereler yapıyoruz, uluslararası hukuku destekliyoruz, hakların korunmasını destekliyoruz, Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri ve çıkarları lehine ifade ederken, kararlı ve kararlıyız. Herkesin de bilmesi gerekiyor ”ifadesini kullanmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi