NATO’daki Doğu Akdeniz toplantılarına ‘Yunan’ engeli

NATO’daki Doğu Akdeniz toplantılarına ‘Yunan’ engeli
18:00 - Aralık 3 2020 Perşembe

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Türkiye ve Yunanistan askeri heyetlerinin 30 Kasım NATO Karargahı’ndan planlanan teknik görüşmelerle ilgili olarak Yunanistan heyetinin ayrılık tedbirlerinde Doğu Akdeniz için teknik detayların belirlenememesi nedeniyle katılacağı ortaya çıktı.

Türkiye-Yunanistan askeri heyetler arasında “Ayırma Prosedürleri” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan teknik toplantıda inşaatın yapılması NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşüldükten sonra kararlaştırıldı ve uygulamaya konuldu. Türk ve Yunan teknik heyetlerinin Doğu Akdeniz’de ayrılma önlemlerine yönelik askeri önlemleri belirlemeye yönelik ilk toplantısı 3 Eylül’de NATO Askeri Komite Başkan Yardımcısı (DCMC) başkanlığında yapıldı. O tarihten bu yana her iki ülkenin askeri temsilcilerinin katılımıyla NATO Karargahında altı toplantı yapılmıştır.

NATO Karargahında yapılan görüşmeler sonucunda genel çerçeveyi belirleyen “Teknik Düzenlemeler Metni” her iki ülkenin onayı ile 1 Ekim’de kabul edildi. Güvenlik kaynakları, anlaşmanın ardından teknik detayların belirlenmesi amacıyla ilki 9 Ekim’de yapılan toplantının devamına ilişkin planların Yunanistan’ın tavrı nedeniyle sonuçlandırılamadığını ve 23 Ekim’de görüşmenin yeniden planlandığını bildirdi. ve 16 Ekim olarak belirlenen ikinci toplantıdan sonra 30 Ekim 2020. Rum tarafının olumlu yanıt vermemesine rağmen gerçekleşemediği bilgisini paylaştı. Son olarak 30 Kasım’da planlanan toplantının Yunan heyetinin bulunmaması nedeniyle iptal edildiği öğrenildi.

“Türk tarafı, Doğu Akdeniz’de ayrılık tedbirlerine yönelik askeri tedbirlerin belirlenmesi için toplantılara her zaman katıldı”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan üst düzey bir yetkili, “Türk tarafı, NATO Genel Sekreteri tarafından başlatılan Doğu Akdeniz’deki ayrılık tedbirlerine yönelik askeri tedbirlerin belirlenmesi konusundaki toplantılara her zaman katıldı ve her zaman katılacaktır” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hafta başında Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi ve birlik komutanları ile düzenlediği video konferans toplantısında Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değinerek, “Artan biz değiliz. gerilimi tırmandırıyor olayları tırmandırıyor … Yapılması gerekeni yapmaya çalışıyoruz Maalesef komşumuz inatla görüşmekten, görüşmekten kaçınıyor ve başka kapılarda çözüm arıyor, bulamadıklarını defalarca söylememize rağmen bu şekilde bir çözüm, hala bu konuda ısrar ediyorlar. “

Mevlüt Hasgül

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi