NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’nin Savunma Sanayisini Örnek Gösterdi

NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’nin Savunma Sanayisini Örnek Gösterdi
21:31 - Aralık 3 2025 Çarşamba

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Lahey’de gerçekleştirilen ve ardından Ankara’da yapılacak olan zirveye köprü oluşturan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nı değerlendirdi. Rutte, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının devam ettiğini ve kış aylarında sivil halkı ve altyapıyı daha fazla hedef alabileceğini belirtti. Ayrıca, Rusya’nın NATO’ya yönelik tehditlerinin arttığını, hava sahası ihlalleri ve siber saldırılar gibi eylemlerle müttefikleri tehdit ettiğini ifade etti.

Toplantıda savunma yatırımlarının artırılması gerekliliği üzerinde duran Rutte, Avrupa ve Kanada’dan müttefiklerin savunma harcamalarını artırmalarının memnuniyet verici olduğunu, ancak daha fazla çaba gerektiğini vurguladı. Rutte, müttefiklerin kendi paylarına düşen sorumluluğu yerine getirerek hazırlıklı olmaları gerektiğini söyledi.

Rutte, ayrıca toplantıda müttefik ülkelerin savunma harcamalarıyla ilgili güncellemeler paylaştığını ve Ukrayna’ya desteklerinin artırılacağını belirtti. Bu kapsamda, Türkiye’nin savunma sanayisinden örnek veren Rutte, Türk savunma sanayisinin gelişimine dikkat çekti ve bu alandaki başarılarına vurgu yaptı.

ABD’nin Ukrayna’ya yönelik barış girişimlerine de değinen Rutte, bu süreçte ABD’nin liderliğinin kritik önem taşıdığını ve barışın sağlanabilmesi için müzakerelerin şart olduğunu ifade etti. Rutte, NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya yönelik desteğinin devam edeceğini ve Rusya’nın savaşa devam etmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi