NASA Lazer ile Dünyaya Veri Gönderecek

NASA Lazer ile Dünyaya Veri Gönderecek
10:51 - Kasım 22 2021 Pazartesi

NASA lazer kullanarak uzaydan dünyaya veri göndermeyi planlıyor. Bu sistem ile birlikte veri aktarım hızı ciddi şekilde artıyor.

NASA, Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı bir uzay ajansı olarak karşımıza çıkıyor. Zaman zaman yaptığı projeler ile ön planda yer alan firma, şimdi de büyük bir proje ile bizleri karşılıyor. Lazer ile veri aktarımı birçok firmanın deneyler yaptığı ve test ettiği bir teknolojiydi. Aslına bakarsak bazı alanlarda bu teknoloji kullanılıyor. Uydularda dahi radyo frekanslar ile beraber dünyaya veri gönderiliyor. NASA, bunu bir adım daha ileriye taşıyarak lazer teknolojisini kullanma kararı aldı.

NASA Lazer ile Dünyaya Veri Işınlayacak

NASA, almış olduğu bir karar ile birlikte 4 Aralık’ta lazerle veri göndermeyi sağlayan bir aracı uzaya fırlatacak. Bu araç kızılötesinden yararlanarak lazer ile bir noktadan diğer noktaya veri aktarımı yapacak. NASA, yaptığı açıklamada günümüz teknolojilerinin büyük verileri aktarmada yavaş olduğundan söz ediyor. Bundan dolayı lazerle veri aktarımı teknolojisine geçilmesi için çalışmalar yaptığını duyuran firma, daha hızlı bir teknoloji ile kullanıcıların bu gibi sorunlar yaşamamasını sağlamayı hedefliyor.

NASA Lazer

NASA lazer teknolojisi ile birlikte pek çok avantaj sunacak. Bunlardan birisi bu teknolojinin çok hızlı bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor oluşu. Kurumun yaptığı açıklamaya göre bu teknoloji saniyede 1.2 Gbit hıza ulaşabiliyor. Yani saniyede 120 – 150 MB arası veri aktarımı mümkün olacak. Lazer ile birlikte verileri tek bir noktaya ulaştıracak olan bu sistem sayesinde veriler bir bütün halinde hızlı bir şekilde aktarılabilirken bununla birlikte bu teknoloji gelecekte daha düşük gecikme ve uydu üzerinden daha hızlı internet sunabilir.

Gezegenler arası iletişimi dahi daha hızlı hale getirecek olan bu teknoloji ile ilgili kullanıcıların aklında kalan sorulardan birisi de lazerli teknolojinin tehlikeli olup olmadığı olmakta. Bazıları bu lazerin çok güçlü olduğunu ve insana zarar verebileceğini düşünebilir. Aslına bakarsak bu kızılötesi bir lazer yani frekans dalgaları göndererek çalışıyor. Yani görünmez bir lazer olarak açıklanabilir.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi