NASA, Ay’ın güneşli yüzeyinde su keşfettiğini duyurdu

NASA, Ay’ın güneşli yüzeyinde su keşfettiğini duyurdu
02:00 - Ekim 27 2020 Salı

NASA tarafından yapılan açıklamada, Ay’ın güneşli yüzeyinde ve Dünya’dan görülebilen en büyük kraterlerden biri olan Clavius Krateri’nde Stratosphere Kızılötesi Astronomi Gözlemevi (SOFIA) uçağı tarafından su moleküllerinin keşfedildiği belirtildi. NASA, bu keşfin suyun Ay yüzeyinde dağılabileceğini gösterdiğini ve su kaynaklarının soğuk ve karanlık bölgelerle sınırlı olmadığını belirtti. Keşfedilen su miktarı ile ilgili olarak NASA, bunun yaklaşık 340 gramlık bir şişe büyüklüğünde olduğunu ve bir metreküp toprakta yer aldığını belirtti.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “SOFIA kullanarak Ay’ın güneşli yüzeyindeki suyu ilk kez doğruladık. Artemis, “Onu bir kaynak olarak kullanıp kullanamayacağımızı henüz bilmiyoruz, ancak Ay’da su hakkında bilgi edinmek keşif planlarımızın anahtarıdır” dedi.

SOFIA, suyun ay yüzeyinde nasıl üretildiğini, depolandığını ve taşındığını öğrenmek için Ay’ın güneşli kısımlarını ve ayın farklı evrelerini araştırmaya devam edecek. NASA’ya göre, bu veriler gelecekteki insan uzay araştırmalarına büyük katkı sağlayacak, Ay’ın su kaynağının ilk haritalarını oluşturacak ve gelecekteki Ay görevleri için.

Modifiye edilmiş bir Boeing 747SP tipi uçak olan SOFIA, NASA ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin ortak bir projesidir. Dünyanın en büyük uçan gözlemevi olan SOFIA, 2.7 metrelik bir teleskop taşıyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi