Müttefik olmayanlar için baraj düşüyor

Müttefik olmayanlar için baraj düşüyor
08:00 - Haziran 20 2020 Cumartesi

AK Parti, siyasi partilere ilişkin mevzuatı ve MHP Başkanı Devlet Bahçeli’nin getirdiği seçim yasasını değiştirme önerisinin ardından bu konudaki yol haritasını belirledi. AK Parti yönetimi, kapsamlı bir değişiklik yerine belirli makalelerde değişikliklerle sınırlı bir düzenleme yapmaya karar verdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığında kurulan komisyon Ekim ayına kadar faaliyetlerine devam edecek. Elde edilen bilgilere göre, siyasi partilerin seçim koşulları, daralmış seçim sistemi, seçim barajı ve yerel seçimlerle ilgili bazı değişiklikler yapılacak.

AK Parti kaynakları, yüzde 10’luk seçim barajını düşürmek için henüz bir oran belirlenmediğini, ancak özellikle seçime ittifaksız girecek olan partiler için seçim barajının düşürülmesi planlanıyor. AK Parti çalışanları, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile uyumlu bir sistem getirmeyi hedefliyoruz. Müttefik partiler için neredeyse hiç baraj yok denecek kadar az. Çünkü barajı geçemeyen bir parti, ittifak yapılarak Parlamento’da temsil edilebilir. Yalnızca seçime katılacak partiler için yeni bir baraj olabilir. “AK Parti yönetiminin seçim sistemi üzerinde çöktü, böylece Türkiye’deki seçim ortamının sayısını artırdı ve her seçim bölgesi beş milletvekilinden oluşan kararlılığı öngörüyor.

AK Parti’nin üzerinde çalıştığı tasarı ile Bahçeli’nin en çok vurguladığı milletvekillerinin devrine karşı önlemler alındı. Bu bağlamda, siyasi partilerin seçilmesi için şartlar arasında yer alan ‘Mecliste bir gruba sahip olma’ ölçütünün mevzuattan kaldırılması öngörülmektedir. Dolayısıyla, bir partinin sadece seçime girmek için bir hülle ile parlamenterleri devretmesini veya milletvekillerinin sadece seçime girmek için partiyi değiştirmesini önlemek amaçlanmaktadır.

SEÇMEN GÖÇ ETMEYECEK

Son yerel seçimlerde, yüz binlerce seçmen büyükşehir bölgelerinden memleketlerine gitti ve muhtar seçimlerine oy verdi. 31 Mart seçimlerinden önce, bir akraba ya da tanıdık için oy vermek üzere İstanbul’da 200 binin üzerinde insan, Türkiye’nin farklı illerinde seçim rulosu taşıyor. Yeni düzenlemede seçim kayıtlarının bir yıl önceden sonuçlandırılacağı ve muhtar seçimlerinin belediye seçimlerinden farklı bir tarihte yapılacağı tartışılıyor. AK Parti personeli bu düzenlemenin mantığını söyledi: “Yerel seçimlerde, büyükşehir bölgelerinden muhtar seçimleri için ülkelerine giden insanlar vardı. Seçim kayıtları bir yıl önceden kesinleşirse, hiç kimse bu bir yıllık süreyi alamaz ve kütüğü taşımaz ”dedi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi