Mustafa Cengiz: ‘Galatasaray asla yanlış yola sapmaz’

Mustafa Cengiz: ‘Galatasaray asla yanlış yola sapmaz’
21:00 - Ekim 6 2020 Salı

Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, Florya Metin Oktay Tesisleri’nde gündemle ilgili konularda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Florya’da ikinci bir görüşme yaptıklarını söyleyen Cengiz, “Galatasaray’da Florya ve kulüp ayrı gibi bir sınıflandırma var. Öyle bir şey yok. Hep hocamızla görüşüyoruz. Bir araya geliyoruz. hocamız, dün her şey uzun süredir masanın üstündeydi, bazı söylemler elbette yüksek adrenalin içeriyor, özellikle de insanlar bir maç kaybettiğinde ya da kazandığında, bazı kelimeleri aşırı neşe ve üzüntü içinde kullanabiliyorlar, bu sözler her yerde çizilebilir. Öğretmenimize temiz bir yürekle soruyoruz, bize soruyor, ne demek istediğini soruyoruz.

Öğretmenimizin açıklamaları yeterlidir. Öğretmenimiz ikonik bir karakterdir. Sadece Galatasaray için değil Türk futbolu için de önemli. Çok değerli. Yıllar geçtikçe, yenilgiler, geçici de olsa, başarı odaklı toplulukta altüst oluyor. Esniyor. Sabah kalkıp neden sıkıldığımı söyleyince Galatasaray’ın puan kaybetmesine üzülüyorum. Bunun başkanlıkla hiçbir ilgisi yok. Sorun yok. Aslında bir sorun var. Aslında sorun yaşamamak çok kötü bir şey. Sorun yoksa, orada bir sorun var. Sorunlar olmalı ve bu sorunlar iyi niyetle dürüstçe düzeltilmelidir. Florya da bizim. Kulüp aynı zamanda Florya’dır. Hep birlikte. İç çekiyoruz “dedi.

“Galatasaray asla yanlış yola sapmaz”

Devretmeyenler sorulduğunda Cumhurbaşkanı Cengiz, “Bana mesleğimi soruyorsunuz. Mesleğim pompalama değil yöneticilik. Aldığım eğitim işletme ve yöneticilik. Ama Galatasaray Kulübü yönetilmesi gereken bir oluşum. 6. transfer sezonuna girdiğimizi öğrendim bir şey öğrendim başımı kalınlaştırdı eksikliğimi gördüm Türkiye Süper Lig yaz ve kış olimpiyatlarının nasıl olduğunu öğrendim şampiyonluktan çıktım, yaz transferi var sezon ve kış transfer sezonu.

İlki belirlenir. Düşenler bizim gibi hayranlarımızın önünde belirlenir. Bu hem aktarılan oyuncu sayısı hem de harcanan toplam miktar açısından geçerlidir. Ben bunu öğrendim Bu konuda eksik olduğumu gördüm. Daha çok transfer yapmamız gerektiğini kesinlikle gördüm. Geçmiş yıllara geri döndüm, baktım. 24 Ocak 2018 tarihinden itibaren 54 futbolcuyu satılık ve kiralık olarak gönderdik. 38 futbolcu da aldık. Bununla madalya verilecekse en çok transfer yapan transfer şampiyonu ise rakibimize verilmelidir. Bence daha fazla şampiyonluk numarası yapıyor. Ve oradan verilmelidir.

Küme düştük. Burada tabii ki resmi makamlara sesleniyorum. Türkiye’de sınırlara uyan, kanuna uyan, kırmızı ışıkta duran, cezalandırılması gerekenlere şeffaf ve açık. Kurallara ve sınırlara uymayanlar ödüllendirilmeli ve iki kez şampiyon ilan edilmelidir. Aksine bizim gibi kurallara uyan kulüp ihraç edilmelidir. Yönetimleri bir an önce istifa etmelidir. İstifa etmezlerse, bir kararname ile görevden alınmaları gerekir. Bu ironiyi bıraktıktan sonra açıkça söyleyeyim.

Bu yazıya gelmemizin tek bir nedeni var. Mali açıdan 11 oyuncuya vergiler hariç 157 milyon Euro harcandı. Bunu düzeltmek için buradayız. UEFA’dan 147 milyon Euro, 2 + 1 yıl ceza olmak zorunda kaldık. Bunu 4 ayda hallettik. UEFA ayağa kalktı. UEFA Tahkim Kurulu cezamız için yine dava açtı. CAS’a gittik. CAS’ta ilk kez bir dava kazandık. Biz bunu çözdük. En büyük sebebi finansal olarak kulübü eşitlemekti. 10 yıldır ilk defa kulübün kayyım olarak atanma tehlikesi altına girdik. Bütün bunlar unutuldu.

İki şampiyonluğumuz, iki kupamız, toplam 28 kupamız var. Bu transfer döneminde bonservise sadece 680 milyon Euro verdik. Sınırları aşmadık. Sınırlarla ilgili bir hata var. ‘600 milyon TL limit var neden kullanmayalım’ diyorlar. Tüm ücretler dahildir o. 60 milyon Euro referans + oyuncu giderimiz var. Neredeyse eşit. Son 3 günde 20 milyon TL rahatlamaya ulaştık. Ama teknik personel haklı olarak sadece çanta dolu diye transfer yapamayacağımızı söyledi. En azından Etebo ortamında orta sahaya girmemiz gerektiğini söylediler. Hayranlar bize her şeyi söyleyebilir. Hayranlar haklı. Bunu anladım. ‘Her türlü numarayı yap, satın al’ diyoruz. Hayır, böyle bir şey yapamayız. Bunu bizden istemeyin. Galatasaray asla yanlış yollardan yararlanmaz. Cezamız ne olursa olsun, dürüstlük ve doğrulukla acı çekeriz. Bu Galatasaray kültürüdür. Bir örnek olmalı. “Galatasaray yolunda bir iyilikten dönersek, ondan daha kararsız olamayız.”

“Transferin başarısız olduğuna inanmıyorum”

Transferde başarısız olduğuna inanmadığını belirten Mustafa Cengiz, “Galatasaray bir dünya markası. Galatasaray büyük bir algı etkisi. Rastgele oyuncu alamıyoruz. Operasyonlardan vazgeçmiyoruz. Neyse, biz Meydanda görünmesini istiyorum Hocamız haklı olarak kalbini yaktı.İlk defa maçtan erken çıktı, onlar hakkında konuştuk, en az sekiz buçuk dakika verilmeli, beş dakika veriyor Hoca isyan etti, tepkisine müdahale edemiyorum, o da isyan ediyor ve pazartesi günü maçın oynanamayacağını soruyor.

Federasyon, milli maç nedeniyle alınamayacağını söyledi. Bir çok futbolcuyu transfer etmek, çok para harcamak, babasının parasını harcamak gibi kulübü borç almak Galatasaray tarzı değil. Bize ‘Yöneticilere yüzde 90 verdin’ dediler. Bana öyle geliyor ki bir futbolcunun maliyeti iki. Bakıyorum, onaylıyorum. İkisi arasındaki ilişki, menajer ve oyuncu, diğerinin yüzde 90’ı beni ilgilendirmiyor. Şeffaf bir şekilde anlatıyoruz, federasyona da veriyoruz. Bize “Yöneticilere 10 bin dolar ihbar ettiniz” demediler mi? Şimdi çok şey verdiğini söylüyorlar. Onları söylediklerinde bakarız. Bizi ilgilendiren hiçbir şey yok. Yüksek bir ücretle transfer edersek ve tonlarca oyuncu alırsak bize soru sor. Gerçeği ortaya çıkarmak gibi bir alışkanlığı var. Ne zaman çıkacağını bilmiyoruz ”dedi.

“Teklifler istediğimiz noktada değildi”

Bazı futbolcuların teklifleri olduğunu vurgulayan Cengiz, “İstediğimiz noktada olmadı. Bunu onun için yapmadık. 3 futbolcumuz dışında 1 tanesi yanımızda değil. Tüm borcumuzu ödedik. Ekim. Diğer kulüplere de anlattık 550 milyon TL vergiden 320 milyon TL dedik, ödedik başka kulüplerde görüştüm, kimsenin almadığı oyuncular hediye ver demiyor, ismini söyleyemem. En değerli oyuncularımda aktif oyuncular. Bana göre Türkiye Ligi’nin en kaliteli kadrosuyum.

Alp Yalman başkanı bunu sağlamıştı. Mehmet Cansun başkan da bunun üzerinde çalıştı. Beyaz bir kafam olmalı. Ailem geniş bir alnına sahip olmalı. En önemli Galatasaray taraftarları alnı açık olmalı. 15-20-100 milyon avroyu nasıl harcayacağımı bilmiyorum. Yönetimimiz bunu yapmak için yetersiz mi? Bilmiyor muyum Birine 6 milyon Euro verdiğim için özür dilerim, 5 milyon. Biz de yaparız. Yaptığımız hatalar var. Bunlar altında kalabilecek hatalar. Tarihte ilk defa olağanüstü mali genel kurul yapmayan derneğin başkanıyız. Ek bütçe talep edilecektir. Çünkü yüzde 5’lik bütçeyi aşarsanız mali genel kuruldan yetki almanız gerekiyor.

Yapmazsanız, artı farkı ödemeniz gerekir. Biz yapmadık. Faaliyet karlarında artıyoruz. Amatörler konusunda da olumluyuz. Son 200 milyon doları temizleyeceğiz. Yönetim kurulu arkadaşlarımın moralini bozmayın. Sevgili destekçime söylüyorum. Karpuz kesmek kalbi soğutmaz. Küfür ederek kalbi serinletemezsin. Bunu yapma. Aileleri var. Beni serbest bırak. Dünyada benim gibi örnek yok. Sağlık ve tedavi yoktur. Doktorlar “Senden hoşlanmadım” dediler. Bana birşey olmaz. Ben turp gibiyim. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmamalı. Kötü olanlar için söylüyorum. Galatasaray için ölürüm. Ancak cumhurbaşkanı olarak ama başkan değil, “diyerek sözlerini tamamladı.

Oğuzhan Ort – Mehmet Şirin Topaloğlu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi