MSB: ‘Pençe-3 Operasyonu ile şu ana kadar 348 terörist etkisiz hale getirildi’

MSB: ‘Pençe-3 Operasyonu ile şu ana kadar 348 terörist etkisiz hale getirildi’
15:00 - Kasım 29 2020 Pazar

Milli Savunma Bakanlığı’nda basın açıklaması yapıldı. Corona virüsü tedbirleri çerçevesinde basın mensupları toplantıya alınmazken, görüşmenin ardından görüntüler kurumlara e-posta ile gönderildi. Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nde görev yapan Hava Kuvvetleri Komutanı Pınar Kara, bakanlık adına basın brifingini yaptı. Kara yaptığı açıklamada, “Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu arasında Kasım ayında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde kurulacak Türk-Rus ortak merkezinin kurulması ve görevi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmasını gözlemlemek ve denetlemek amacıyla 11. İlkelere ilişkin teknik detaylarla ilgili görüşmeler devam ediyor ”dedi.

“AZERBAYCAN TÜRKÜ’NÜN YARGI DAVASINDA TÜM OLANAKLARIMIZDAYIZ”

Azerbaycan ile Ermenistan arasında imzalanan ateşkes anlaşmasının onu sağlamak ve korumak için bölgede olacağını hatırlatan Kara, “Azerbaycan’ın işgal altındaki 7 bölgenin kurtarılması kapsamında 27 Eylül-10 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleştirdiği operasyonla Ermenistan, Azerbaycan, Cebrayil, Fuzuli, Zengilan ve Kubadlı tarafından 10 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere ateşkesten sonra Ağdam Rayon 20 Kasım’dan itibaren devralındı. Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Kelbecer Rayon’daki konuşlanma, mayın ve mania temizleme faaliyetleri devam ediyor. 25 Kasım’dan beri. Laçin Rayon 1 Aralık’ta kabul edilecek. Üzüntü ve sevinç içinde birlikte olduğumuz sevgili kardeşlerimiz Azerbaycan Türkünün haklı davasında tüm imkanlarımızla yanındayız ”dedi.

“TÜRKİYE ULUSLARARASI UZLAŞMA DAVETİ HÜKÜMETİ KAPSAMINDA LİBYA’YA UYMALIDIR”

Türkiye, uluslararası hukuka uygun olarak, Libya’da, “Türkiye, Libya’da Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru hükümetin, ikili anlaşmalar ve uluslararası hukuka uygun olarak Ulusal Uzlaşma Hükümeti’ni imzaladık, Ulusal Uzlaşma Hükümeti’ni Ulusal Uzlaşma Hükümeti Askeri eğitim, mayın / EYP temizliği, sağlık, insani yardım ve danışmanlık desteği devam ediyor Libya düzenli ordusu ve birliklerinin uluslararası standartlara ulaşması için verilen eğitim desteği kapsamında 5 eğitimde verilen eğitim Merkezler devam ediyor. Bugüne kadar 2 bin 301 personele eğitim verildi, 264 personelin eğitimi devam ediyor. Bundan sonra Türkiye’ye kadar Libya’da Libya ‘yaklaşımı Libyalı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecek “dedi.

“TÜRKİYE’DE BARIŞ HER ZAMAN SORUNLAR, DİYALOG İYİ KOMŞULUKTUR VE İTTİFAK RUHUNU BERABER DÜŞÜNÜR”

Ege ve Akdeniz’deki gelişmelerle ilgili de açıklamalarda bulunan Binbaşı Kara, şunları söyledi:

“Türkiye, uluslararası hukuktan doğan meşru haklara dayanarak kıta sahanlığında sismik arama faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda, TSK Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Akdeniz’deki sismik araştırma gemimiz Fatih, sondaj gemimiz Turkey Petroleum Corporation ile (TPAO) sismik veri toplama projesi kapsamında faaliyet gösteren Karadeniz sismik araştırma gemilerinde refakat ve nöbet görevi yapılmaktadır.Türk Silahlı Kuvvetleri, ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hak, menfaat ve menfaatlerini korumaya devam etmektedir. Ege’ye, Doğu Akdeniz’e, Kıbrıs Adası’nda uluslararası garantiler ve ittifak anlaşmaları doğrultusunda barış ve güvenliğin teminatı olmak.Yunanistan, bölgede gerginliği tırmandırmaya, kışkırtıcı taciz ve ihlallerini sürdürmeye ve tavizsiz bir tavır benimsemeye devam ediyor. diyalog yerine sürekli üçüncü şahısları tercih ederek tavrını sürdürmektedir. 23 Kasım’da aynı gün yayınlanan 3 NAVTEX duyurusu ile kışkırtıcı duruş, 2’si daha önce açıkladığımız atış / eğitim alanlarına denk gelen askeri olmayan adaları kapsıyor. İtirazımız NAVTEX’ler, uluslararası hukuka aykırı olarak Yunanistan tarafından yayınlanan NAVTEX’lere karşı yayınlandı. Yine Yunanistan, NATO’nun Deniz Koruma Harekatı’na destek veren deniz karakol uçağımızı ve NATO bünyesindeki Hava Kuvvetlerimizin NEXUS ACE görevlerinde Türk uçakları uluslararası hava sahasında iken taciz etti. Taciz eylemlerine en uygun şekilde yanıt verildi. Ağustos ayından bu yana tatbikat tatbikatları düzenleyerek Akdeniz’de tansiyonu birleştiren Türkiye’nin çabalarına karşı Yunanistan, GCA, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’a bir yenisini ekledi. Deniz ve hava kuvvetleri unsurları ile 30 Kasım’da Mısır’dan başlayacak olan Actual Joint United tatbikatına beş ülke katılacak ve tatbikat 6 Aralık’a kadar devam edecek. Türkiye her zaman barış meselesidir, diyalog lehinedir. iyi komşuluk ve ittifak ruhunu çözmek. Söz konusu tatbikat, gerginlik, barış ve diyalogdan kaçmak isteyen tarafları bir kez daha gösterdi. Bilindiği üzere Avrupa Birliği’nin Eirene Harekatı kapsamında Yunan amiralinin taktik komutasındaki bir Alman firkateyni, Libya’ya tüketim ve inşaat malzemeleri taşıyan Türk ticaret gemisi Roseline-A’yı izinsiz olarak indirdi. Ülkemizin bayrak devleti ve geminin kaptanı ve yasadışı arama yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti ve bir şekilde korsanvar Gemi kaptanı ve gemi mürettebatının rızası olmadan gemiden çıkılması tamamen hukuka ve emsallere aykırıdır. İrini Operasyonu, meşruiyeti sorgulanabilir, açık denizlerin özgürlüğü ilkesini ihlal eden ve Hafter güçlerine verilen desteği görmezden gelen önyargılı bir faaliyettir. Başta müttefiklerimiz olmak üzere tüm tarafların uluslararası hukuk, deniz hukuku ve geleneklerine uygun hareket etmesini beklediğimizi bir kez daha ifade etmek isteriz. “

“PENÇE-3 OPERASYONUYLA TOPLAM 348 TERÖRİST ETKİLENDİ”

Türkiye’nin idaresi, operasyonları vb. NATO karargah personeline destek verilmesi. Kara İttifakı’nın tüm sorumluluklarını yerine getirdiğini vurgulayan Türkiye, “Türkiye, NATO’nun görev ve operasyonlarında askeri katkı konusunda ilk beşe girerken, aynı zamanda mali destek açısından da ilk sekiz ülke içinde yer almaktadır. Türkiye, 2001 yılından bu yana NATO / İstikrarlı Destek Misyonu’nda Afganistan’ın güvenlik misyonunun desteği, düzen açısından aktif bir rol oynamaktadır.NATO’nun Afganistan’daki varlığı sadece karadaki birliklerden ibaret değildir, barış sürecini de destekler.Bu bağlamda, Afganistan’dan aceleyle çekilmenin kazanımları tehlikeye atabileceği düşünülmektedir. Son 20 yılda yapılan her durum, misyonun Afganistan halkına ve Türkiye’ye olan bağlılığını değiştirmeyecektir.Milli Savunma Bakanlığı, 83 milyon vatandaşımızın haklarını, menfaatlerini koruyarak güvenliğini sağlamak için görevini kararlılıkla ve kararlılıkla sürdürmektedir. ve ülkemizin kara, deniz ve hava menfaatleri ile aynı zamanda bölge ve dünya barışına katkı sağlamaktır. TMH operasyonunda geçtiğimiz ay 8’i büyük 26’sı orta ölçekli 34 operasyonda 80 terörist etkisiz hale getirildi. Irak’ın kuzeyindeki Pençe-3 Harekatı ile sağlanan bölgenin kontrolünü artırmak ve bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek için operasyonlarımız kararlılıkla devam etmektedir. Şimdiye kadar toplam 348 terörist etkisiz hale getirildi. Yapılan operasyonlarda bölge halkına zarar vermemek için her türlü hassasiyet gösteriliyor ”.

“SON AYDA 184 PKK / YPG TERÖRİST ETKİLENDİ”

Kurulan barış ve huzur ortamını bozmak amacıyla saldırı ve sızma girişiminde bulunan PKK / YPG teröristlerinin kahraman komandolarla etkisiz hale getirildiğini vurgulayan Kara, “Bu kapsamda geçen ay 184 terörist etkisiz hale getirildi. Alınan önlemleri artırarak, her türlü hava ve arazi koşulunda, kara, deniz ve hava kuvvetlerimizle 7/24 sınır birliklerimiz tarafından sağlanmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, geçen ay sınırı kaçak olarak geçmeye çalışan toplam 6 bin 863 kişi tutuklandı, 42 bin 884 kişi ise sınırı geçmeden engellendi. Bu kişilerden 35’i FETÖ olmak üzere 52 terör örgütü üyesi olduğu belirlendi. İlgili kurumlarla koordineli olarak yeni bilgi, belge ve veriler ışığında kararlılıkla sürdürülür. Bu kapsamda yapılan soruşturmalar sonucunda 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana toplam 20 bin 564 personel işten çıkarıldı, 3 bin 586 personel için adli ve idari süreç devam ediyor ”dedi.

COVID-19’LA MÜCADELE

Milli Savunma Bakanlığına bağlı tüm birim, karargah ve kurumlarda ilk günden itibaren alınan corona virüsü önlemlerinin istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ettiğini belirten Kara, “Alınan bu tedbirler doğrultusunda operasyonlar, tatbikatlar ve eğitim faaliyetleri Türk Silahlı Kuvvetleri salgından etkilenmeden yürütülüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, alınan tedbirler sayesinde personel büyüklüğü bakımından en az sayıda yeni tip corona virüsü vakası ile dünya orduları arasında yer almaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de Türk Silahlı Kuvvetleri, düşmandan korkan yüksek eğitim düzeyini sürdürmeye ve geliştirmeye, yeteneklerini ve ateş gücünü caydırıcı bir şekilde ortaya çıkarmaya, dost ve müttefik ülkelerle askeri işbirliğini ve ortak harekatları güçlendirmeye ve operasyonlarını yurtiçi ve yurtdışında geliştirmek. “Yurtdışında faaliyetlerine devam edecek, bölge ve dünya barışına değerli katkılar sağlamaya devam edecek.”

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi