Mobil Haber Nedir?

Mobil Haber Nedir?
21:14 - Haziran 11 2020 Perşembe

Mobil haber kavramı mobil iletişim araçlarından okuyucuların takip etmesine imkan veren haber türüdür. Mobil haberlerin yayınlandığı mobil cihazlar şunlardır:

  • Akıllı mobil telefonlar,
  • Tablet bilgisayarlar,
  • Diğer mobil haber alma cihazları.

Mobil haberler günümüzde en çok cep telefonu ve tablet bilgisayarlar üzerinden takip edilir. Hatta artık insanların özellikle internet haberlerini normal bir bilgisayardan ok daha fazla oranda mobil cihazlardan takip ettiği bilinmektedir.

Bu sebeple artık birçok haber sitesi ve televizyon kanalı haberlerini en hızlı olarak mobil kanallarda yayınlamakta ve güncellemektedir. Bunun haricinde artık hemen birçok gazetenin mobil cihazlara uygun uygulamaları vardır. Okuyucular bu uygulamalar üzerinden haberleri daha kolay takip edebilmektedir.

Mobil Haberlerin Özelliği Nedir?

Mobil haberin en önemli yanı okuyucuya anında ve en hızlı ulaşan haberler olmasıdır. Mobil haberleri diğer haberlerden ayıran en önemli özellikler şunlardır:

  • Mobil haberler kişilere gazete veya televizyon haberlerinden çok daha önce ulaşır. Haberi okuyucu anında nerede olursa olsun yanındaki mobil cihazından anında görür.
  • Mobil haberler genellikle anlık haberlerdir ve bazı durumlarda kesinlik taşımazlar. Yani haber verildiği andan bir süre sonra güncellenerek değişebilir.
  • Mobil haberler okuyucular tarafından en çok okunan haberlerdir.
  • Mobil haberlerin resimli veya videolu olması haberlerin daha çok okunmasını sağlar.

Mobil Haberler Neden Çok Okunur?

Mobil haberlerin çok ilgi görme sebebi haberlerin hemen herkesin elinde var olan akıllı cep telefonlarından kolayca okunabilmesidir. Artık günümüzde insanlar mobil haberleri otobüste, metroda veya bulundukları herhangi bir yerde okuyabilmektedir.

İnsanların mobil cihazlara adeta bağımlı hale gelmesi doğal olarak haberlerin de mobil hale gelmesini sağladı. Diğer yandan mobil haberlerin okuma oranlarının fazla olmasının sebebi insanların hemen her yerde bu haberleri okuyabilmesinden kaynaklanır. Ayrıca bu haberleri okumak çok nadir haber siteleri dışında ücretsizdir. Hatta bu sebeple günümüzde basılı gazete satışları bile ciddi ölçüde düşmüştür.

Artık birçok gazete internet sitesi ve mobil sitelerine odaklı olarak habercilik yapmaktadır. Bununla beraber gazete tirajlarına bakıldığında daha çok tirajı olan gazetelerin internet sitelerinin ve mobil uygulamalarının da diğerlerine kıyasla daha çok talep gördüğü bilinmektedir.

Mobil Haberler Güvenilir Midir?

Mobil haberlerin ne ölçüde güvenli olduğu konusu tamamen haberi yapan kuruma bağlıdır. Bu sebeple genellikle internette insanlar birçok haber sitesini takip etse de daha çok güvenilir ve bildikleri haber sitelerini daha çok okumaktadır.

Mobil haber siteleri ile normal gazete ve televizyonların haber kaynakları genellikle aynıdır. Ancak bu durum basın kurumları için daha çok geçerlidir. Diğer yandan sadece internet üzerinden toplama haber yapan sitelerin güvenilirliği tartışılır durumdadır. Günümüzde birçok haber sitesi aslında tamamen farklı yerlerden topladıkları haberleri yayınlayan ve haber güvenliği olmayan amaçları internet trafiği arttırıp reklam geliri sağlamak olan internet sitesinden ibarettir.

Mobil Haberler Nasıl Hazırlanır?

Mobil haberlerin nasıl yapıldığı konusunda haberin hazırlanma şekli diğer haber türlerinden farksızdır. Ancak mobil haberlerin daha çok okunabilmesi ve okuyucunun sayfada daha çok kalması için bu haberlerin resimler ve videolar ile desteklenmesi gerekir. Mobil haber sadece yazılı iken okunma oranları oldukça düşüktür ancak resimli hale geldiğinde okunma oranı çok yükselir.

Bu sebeple mobil haber sitelerinin hemen çoğunda haber dışında sadece haber resimlerinin gösterildiği galeri bölümleri bile yer almaktadır. Zira günümüzde insanların görsele olan algısı çok daha yüksek durumdadır. İnsanlar mobil cihazları ile görselleri daha çok takip etmekte ve beğendikleri görselleri de hemen paylaşmaktadır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi