MİT, Mossad İle Bağlantılı Casusları Yakaladı

MİT, Mossad İle Bağlantılı Casusları Yakaladı
09:16 - Şubat 6 2026 Cuma

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen detaylı soruşturmalar sonucunda, Mehmet Budak Derya ve Veysel Kerimoğlu isimli iki şüpheli gözaltına alındı.

Mermer Sektöründen İstihbarat Faaliyetlerine

Maden Mühendisi Mehmet Budak Derya, 2005 yılında kendi şirketini kurarak Mersin Silifke’de bir mermer ocağı açtı ve kısa sürede uluslararası alanda ticaret yapmaya başladı. İsrail İstihbarat Servisi Mossad, Derya’nın bu başarısını fark ederek onunla irtibat kurdu. Mossad adına çalışan ‘Ali Ahmed Yassın’ kod adlı bir ajan, 2012 yılında Derya’ya ulaşarak iş teklifinde bulundu ve onu Avrupa’daki yöneticileriyle tanıştırmak üzere bir ülkeye davet etti. Derya, 2013 yılında Avrupa’daki bu görüşmelerde Mossad ajanlarıyla temas kurdu.

İşçi Bulma Bahanesiyle İstihbarat Topladılar

Mossad’ın talimatları doğrultusunda Derya, Filistin kökenli Türk vatandaşı Veysel Kerimoğlu’nu işe alarak onun aracılığıyla Orta Doğu ülkelerine yönelik ticari ve sosyal faaliyetlerini genişletti. Bu süreçte topladığı bilgileri Mossad ile paylaştı ve Gazze’ye giriş izni alma çabalarında bulundu.

İsrail’in Desteğiyle İşlerini Genişletti

2016 yılında Derya ve Kerimoğlu, İsrail’den aldıkları destekle dron ticaretine giriş yaptı. Bu faaliyetlerini İsrail istihbaratına rapor eden ikili, Tunus’ta bir İsrail istihbarat operasyonunun hedefi olan Mohamed Zouari ile de irtibat halindeydi.

Çok Uluslu İşbirlikleri ve İstihbarat Ağı

Derya, Mossad ile olan ilişkisini 2013’ten itibaren sürdürdü ve çeşitli Avrupa ülkelerinde birçok Mossad ajanı ile gizli görüşmeler gerçekleştirdi. İsrail istihbaratı, Derya’ya kriptolu haberleşme sistemleri sağladı ve onu çeşitli testlere tabi tuttu.

Paravan Şirket Planları Su Üstüne Çıktı

2026 yılında Derya, Mossad görevlileri ile yaptığı görüşmede yurt dışında paravan bir şirket kurarak uluslararası tedarik zincirine sızmak amacıyla planlar yaptı. Ancak bu planlar devreye girmeden önce MİT tarafından deşifre edildi ve Derya ile Kerimoğlu gözaltına alındı.

Musa Enes Aksakal

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi