MIT komplo davasında kritik gelişme

MIT komplo davasında kritik gelişme
13:00 - Haziran 22 2020 Pazartesi

14’ü tutuklu ve 15’i gözaltında tutulan ‘MIT komplo’ davasının ilk duruşması, Ulusal İstihbarat Teşkilatı (MIT) Başkanı Hakan Fidan da dahil olmak üzere bazı kamu görevlilerinin çağrılmasıyla ilgili olarak yargılanacak. 6 gözaltına alınan sanık ile MİT’i temsilen Hazine Bakanlığı avukatı ve sanık avukatlarına İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi katıldı ve sanık Yurt Atayün de dahil olmak üzere 5 sanık SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Sanığı, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak mahkemeye getiren Jandarmalar koruyucu kıyafetler giyiyorlardı.

Mahkeme başkanı Ali Fuat Yılmazer’in pandemi de dahil olmak üzere yedi sanığın mahkeme salonuna gelmek istemediğini belirten bir dilekçe sunduğunu, bazı avukatlar ise mahkemeye gelemedikleri için savunma hazırlayamadıkları bir dilekçe sunduklarını kaydetti sanıklar.

MIT adına duruşmaya katılan Hazine avukatı, duruşmanın basına kapatılması için bir dilekçe sundu. Sanık ve avukatlarının taleplerini aldıktan sonra, savcı, ulusal güvenliği tehlikeye sokacak yeni sorunların ortaya çıkması nedeniyle görüşünün kapatılmasını istedi. Müzakere edilen mahkeme heyeti, kamu güvenliğini tehlikeye atacak yeni sorunların ortaya çıkma olasılığı nedeniyle duruşmaları kapalı tutmaya karar verdi.

Duruşmaya bir yayın yasağı getirmeye karar veren mahkeme, sanıklar ve avukatlar hariç herkesten mahkeme salonundan ayrılmasını istedi.

Duruşma kapanmaya devam ediyor.

iddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesinde yaklaşık 15 şüpheli Feton lideri Fethullah Gülen de yer aldı, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kaldırılmasını veya görevlerin yapılmasını önlemeye çalışmak hükümeti ortadan kaldırmak’, ‘silahlı terör örgütü ve yönetimi kurmak’, ‘bilgi Gizli devlet siyasi veya bir kerelik ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası ve 26 ila 53 yıl arasında ‘askeri casusluk ihaleleri,’ gizliliğin ihlali ‘ve’ nitelikli bir resmi belgede sahtecilik ‘nedeniyle hapis cezası kalmalıdır.

Öte yandan iddianamede, diğer sanıklardan da bir kez farklı suçlar ve 26,5 ila 45,5 yıl hapis cezasına çarptırılan ömür boyu hapis cezası istenmeleri istendi.

İrem Demir – Furkan Tan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi