Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan ‘Doğu Akdeniz’ açıklaması!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan ‘Doğu Akdeniz’ açıklaması!
21:00 - Eylül 11 2020 Cuma

Milli Savunma Bakanı Akar, “Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı Eğitim Yılı” na Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Adnan Özbal ile birlikte katıldı. Hasan Küçükakyüz.

Tören, Bakan Akar’ın sahaya gelişinde askerleri “Levent Kahramanlarına Merhaba” diyerek karşılamasının ardından başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesinin ardından kısa bir süre sonra Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Gürsel Çaypınar, etkinlikler hakkında bilgi verdi.

Törende konuşan Bakan Akar, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı Eğitim Yılını kutlayarak konuşmasına başladı. 9 Eylül İzmir ve 11 Eylül Foça’nın düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünü kutlayan Akar, Deniz Piyadeleri’ni başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Denizcileri, kendini kanıtlamış bir birliğin değerli üyeleri olarak nitelendiren Akar, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman ve özverili mensupları, ‘ölürsem’ anlayışı ile karada, denizde ve havada görevlerini yerine getirdiler. şehit düşersem ‘ve ondan sonra ülkemizin ve asil milletimizin egemenliğine, “Bağımsızlığının, birliğinin ve güvenliğinin bütünlüğü ve güvenliği için yapılması gerekeni yapmaya devam edecektir.”

Akar, askeri ve güvenlik konularındaki değerlendirmelerinin ardından Doğu Akdeniz’deki son gelişmelere ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin her konuda uluslararası hukuk, iyi komşuluk ilişkileri, barışçıl yol ve karşılıklı saygıya dayalı diyalog araçları, müzakereler ve siyasi çözümün çözümüne vurgu yapan Bakan Akar’ın, her zaman inandığını ifade ettiği bildirildi.

Türkiye’nin bu konudaki çabasını ve yoğun sıvısının devam edeceğini belirten, “Diyalog, görüşmelere önem veriyoruz. Bu kapsamda Yunan komşularımızı müzakere masasına, diyaloğa ve siyasi çözüme her seferinde davet ediyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Nitekim dün NATO çerçevesinde başlatılan müzakerelere Türk heyeti de katıldı ”dedi.

“Biz kimseyi tehdit etmiyoruz.”

Doğu Akdeniz’de son 15 günde 4 büyük ortak ve ortak tatbikat yapıldığını hatırlatan Akar, “Bu tatbikatlar tehdit değil ama nedir? Dostluktan, iyi komşuluk ilişkilerinden bahsediyoruz, silahlanma ile karşılık veriyoruz, askeri yapılanmaları ve tatbikatları artırıyoruz. Bunlar elbette gerginliği tırmandıran olaylardır. Gerilimin artmaması için yapılması gerekenler oldukça basit; diyaloga, karşılıklı müzakereye, siyasi çözümlere odaklanmak, bu konular üzerinde çalışmak. Aksi takdirde bunların zahmetli sonuçları olabileceği bilinmelidir. ”

Türkiye’nin gerginliğini önlemek için önerilerde bulunmaya devam ettiklerini dile getiren akarlar, sabırla faaliyetlerine devam ettiklerini dile getirerek, şöyle devam etti: “Diyalog bir yandan, bir yandan da NATO ittifakımızda bizleri bile görmezden gelerek bir dizi şiddetli ajitasyondaki gerginliğin azaltılması hakkındadır Öte yandan gerginliğe yol açan eylemler ve sabrımız neredeyse retorikle sınanıyor.Bunun hiç de uygun bir yol olmadığını da belirtmek isterim. Uluslararası hukuka bağlı kalmamız, sabırlı olmamız bir zayıflık değil. İyi komşuluk ilişkilerinden bahsedin, herhangi bir ölüme izin vermeyeceğimizi ve hakkımız olanı takip edeceğimizi söylemek bir tehdit değildir.Kimseyi tehdit etmiyoruz, sadece uluslararası sözleşmeler çerçevesinde haklarımız olduğunu söylüyoruz, mahkeme kararları ve gelenekleri ve onları koruduğumuzu… Bunu bir tehdit olarak tercüme etmek ve gerçeği yansıtmak doğru değildir.

“Doğu Akdeniz’de rol almaya çalışıyorsunuz”

Bölgeyle yakından ilgisi olmayan bazı devletlerin bu yerlere geldiğine işaret eden Akar, “Herkesin bilmesi gereken, buralara gelip çeşitli roller peşinde koşmanın barışa, barışa ve istikrara hiçbir şekilde yardımcı olmayacağını; tersine gerginliği artıracak ve tırmandıracaktır. Binlerce kilometreden geliyorsunuz ve Doğu Akdeniz’de rol oynamaya çalışıyorsunuz. Hangi hakla? Kıyınızı temsil etme gücünüz var mı? Hayır. Herkes, buradaki hareketin bir rol üstlenme çabası olduğunu bilmeli.

Bunun insanları kışkırtmak ve buradaki sorunu büyütmekten başka bir işe yaramayacağını herkesin bilmesi gerektiğini dikkatinize sunuyorum ”. Akar, “Bu rolü üstlenmeye çalışanlar eylem ve söylemleriyle Libya, Suriye, Akdeniz ve Afrika’daki faaliyetleri ve krizleri körüklüyor. Özgürlük nerede özgürlük dediler barış, barış nerede dediler? Bunların hepsini görmezden gelerek ittifak ruhuna, özgürlük ve barış söylemlerine karşı hareket ediyorlar ve bunu görmemiz gerekiyor. Tüm bu eylemler siyasi çözümü geciktirmekte ve yakında çıkacak siyasi çözüme olumsuz katkıda bulunmaktadır. “Şeklinde konuştu.

“Yetersiz düzeltmeler”

Türkiye’nin bölgesel barış ve istikrarını bir kez daha vurgulayan akarlar, “Eski şablonlar, formüller, bugünün problemlerini modelle çözmeye çalışmak çok yanlış bir davranış olur. Kimse bunu denemesin. Bu köprünün altından çok su aktı, yaşlı çamlar bardak oldu, herkes bunu akılda tutmalı, hak, hukuk, eşitlik ve özgürlüğü tanımayan sömürgeci ve köle zihniyetinin sona erdiğini ve bunların artık dolaşımda olmadığını herkes bilmelidir. bize tehdit dilinde tarihlerine bakmalı ve ataları ile tanışmalı, atalarına bu konuda ne yaptığımızı sormalılar ”.

Türkiye, 4 milyon Suriyeli misafir iken, 3-5 mültecinin cennet ve yeryüzü akarlarının komşu ülkelerine sığındığına dikkat çekerek, “Dünya ve siyasi iflası örtbas etmek isteyen muhteriler kamuoyunun önünde verimsiz çeşitli eylemlere girişiyorlardı. Sınırlarının ve uzunluklarının ötesine geçerek birliğimizi ve bütünlüğümüzü çekişmeye sokmaya çalışırlar.

İsyana yönelik bu sözlerin milletimizin aklında hiçbir karşılığı yoktur. Ayrıca, bunların hiçbir faydası yoktur. Siz PKK / YPG’nin bir yere varamamanızı destekliyor ve dolayısıyla Türkiye’yi suçlamanız mümkün değil. Hiçbir şekilde yaptıklarını örtbas etmek mümkün değildir. Eminiz ki hem dünya kamuoyu, hem biz hem de iç kamuoyu bunu görüyor. Türkiye’ye karşı tarihte olduğu gibi çeşitli pergellere girmesi bugün hüsrana uğrayacak.

Kan basıncını düşürmek için bazılarının sessiz kalması gerekiyor. Hiçbir şey yapmalarına gerek yok, sadece sessiz olun. Bu arada komşumuz Yunanistan’ın kendisini bazı ülkelerin menfaati için kullanmamasını ve Yunanistan’ın bu uğruna mezesi olmadığını şiddetle tavsiye ediyoruz, onlara hatırlatıyoruz. Umarız bunun farkındadırlar ”.

“Bugüne kadar koruduk, bundan sonra korumaya kararlıyız”

Tarihten öğrenmemiz gerektiğini söyleyen Akar, “Tüm imkansızlıklara ve zorluklara rağmen 1974’te ne yaptığımızı biliyorlar. Bu nedenle önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz faaliyetlerde bugün sahip olduğumuz imkan ve imkanlarla hak ve menfaatlerimizi sonuna kadar koruyacağımızdan, haklarımızı, menfaatlerimizi ve menfaatlerimizi koruyacağımızdan hiç kimsenin şüphesi yoktur. bu konuda büyük fedakarlıklar ve kahramanlıklar yapacağınız gibi. Hem kendi hem de KKTC kardeşlerimizin meşru menfaatlerini uluslararası hukuk kapsamında her zaman koruduk ve bundan sonra da kararlı ve koruyabiliyoruz. Kimsenin bundan şüphesi olmamalı ”dedi.

Ege Ordusu’na ziyaret

Deniz Piyadeleri’nin geleneksel olarak düzenlenen yeni eğitim yılının açılış töreni, helikopterlerden halatla serbest yüzen eğitimin gösterilmesinin ardından sona erdi.

Törenin ardından Bakan Akar ve TSK komuta personeli, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı’nın yeni hizmet binasının açılışını yaptı. Açılışın ardından Akar ve Komutanlar binayı ziyaret ederek bilgi aldı. Akar ve Komutanlar, binada bulunan Kıbrıs Seferi Anıt Müzesi’ni de ziyaret etti.

Öte yandan Bakan Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ve Kuvvet Komutanları da Ege Ordu Komutanlığı’nı ziyaret ederek, Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ali Sivri’den faaliyetler hakkında brifing aldı.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi