Milli Savunma Bakanı Akar’dan ‘Doğu Akdeniz’ mesajı

Milli Savunma Bakanı Akar’dan ‘Doğu Akdeniz’ mesajı
01:00 - Temmuz 30 2020 Perşembe

Gazi Orduevi’nde düzenlenen KKTC Silahlı Kuvvetler Günü Resepsiyonuna Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta seviyesi katıldı. Akar ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanı General Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Adnan Özbal ve Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu ile resepsiyonda hazır bulundu. Türk Milli Marşı ve Mücahid Marşı’nın okunmasının ardından ekranda KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı tanıtım filmi sunuldu.

Resepsiyonda yaptığı konuşmada “Herkesin aşağıdaki konuları bilmesi gerekiyor; Kıbrıs sorunu olarak Türkiye Cumhuriyeti bizim milli nedenimizdir” Bakanı Akar, 1974 perspektiflerini ifade ederek başladı, yaklaşımın hala aynı olduğunu söyledi. Bugün aynı duygu ve düşüncelere sahip olduklarını ifade eden Akar, “Kıbrıs, Kıbrıslılar bizim kardeşimiz, orada Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarını ve çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.” Dedi.

Barış, barış ve güvenin sadece adadaki Türklere değil, tüm adaya da geldiğini belirten Akar, “Biz barışın yanındayız, barışı korumaya çalışıyoruz. Ancak, orada yaşayan Kıbrıslı kardeşlerimizin haklarını ve yasalarını korumaya da kararlıyız. Şimdiye kadar her şeyi yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Her zaman içtenlikle söylediğimiz gibi, barışın yanındayız.Burada, iyi komşuluk ilişkilerinde adil dağıtım ve paylaşımla barış, barış ve refah içinde yaşamdan yanayız. ama öte yandan, herhangi bir hataya izin vermeyeceğiz, burada not etmek zorundayım ki, Türkiye’de yaşamak için zamanında değil, çözüm şansı yok. ”

“Kesinlikle hakkımızı kullanacağız”

denizcilik yetkisinin belirlenmesi, eşit egemenlik haklarının korunması, kaynaklar eşitlikçi ve adil bir şekilde davranan Bakan, konuların paylaşımının çok önemli olduğunu vurgulayan Akar, “Bu konular asla göz ardı edilmemelidir. Türkiye’de hem kendi haklarımız hem de haklar Kıbrıslı kardeşlerimizin bu anlamda çerçevesini koruyabiliriz, her biri hazır olduğumuzu söylemek istediğimde, Doğu Akdeniz’de hakkı ve KKTC’ye sahip olan lisans alanının yanı sıra gerekli araştırma ve analizleri de yapabiliriz. Türkiye’nin denizcilik yetki alanındaki kaynaklarından yararlanmak için, haklarımızdan ve güçlü olma hakkımızdan faydalanmaya devam etmeden önce onu kullanacağız, kullanacağız, kimse bundan şüphe etmemeli ”dedi.

“Garantör bir ülkeyiz”

İyi komşuluk ilişkilerini bir kez daha vurgulayan Bakan Akar, “Ne yazık ki, komşularımıza bu konuda gerekli tartışmalara hazır olduğumuzla ilgili yetkili ve yetkili makamlar tarafından yapılan açıklamalara gerekli cevaplar verilmedi. uluslararası hukuka uygun çalışmalar, Türkiye ve KKTC gibi kardeşlerimizle birlikte devam edecek, buradan binlerce kilometre uzağa geldi, buradan mümkün olan her şekilde düzenlemeler yapmaya çalışmanın sözlerini dinliyoruz. Bizler bir ülke garantörü, garantör bir ülkeyiz. Hak ve sorumluluklarımızın tamamen farkındayız ve bilgiliyiz, bunu yaptık ve yapacağız, kimse bizi hiçbir şekilde etkilemeye ya da herhangi bir şekilde engellemeye çalışmamalıdır. Bunu yapmaya kararlı olduğumuzu defalarca söyledik, yerine getireceğiz. Yaptığımız her şey yasal, uluslararası ve deniz hukuku uyarınca yapılır ”.

“Onların tarihlerine, tarihimize, Doğu Akdeniz tarihine baksınlar”

Yunanistan ve Türkiye arasındaki güveni ve güveni arttırmaya yönelik tedbirler çerçevesinde yapılan çalışmalarda varılan anlaşmaların kapsamı Ankara Akar’da yapılan Atina’da yapılan konferansta bir toplantı, “Karşı tarafta dördüncü toplantıyı gerçekleştirmeye hazır olduk Yunan tarafında bu toplantıya katılmak için bekliyoruz. Bu arada çeşitli kaynaklardan çeşitli açıklamalar yapmış, bunlardan biri de ‘Doğu Akdeniz güvenliğini Türkiye’ye bırakamıyoruz’ çok açık olmayan bir ekibin sözleri … bugüne kadar, tarihimizde, Doğu Akdeniz tarihinin şu anda geçmişte olduğumuz gibi, birliklerimiz, kuvvetlerimiz, kuvvetlerimiz olması gereken her şeyi yapabilir. Herkesin bu şeyleri bilmesini istiyorum. Bu nedenle, bu tür ilişkilerde dil çok önemlidir.

“Hiç kimseye meydan okumayacağız”

Türkiye şu açıklamada bulunan akarların barışını bozma niyetinin olmadığını vurgulayarak gerginliği ya da barışı artıracaktır:

“Diyelim ki birlikte neler yapabileceğimize dair sorunun cevabını bulalım. Böylece komşularımızı bu yönde davet ediyoruz, birlikte çalışmak için birlikte çalışıyoruz, toplumlar oradaki insanlar için bir şeyler yapabilir, yapmaya çalışıyoruz. Ama bunun dışında, bunu çaresizlik olarak ele almamalılar, eğer gerekenlere sahipseniz, Türkiye’ye uymayacak ve KKTC’de hiçbir çözüm Akdeniz, Kıbrıs’ta hayatta kalma şansı Doğu da bir kez daha herkesin bildiği bir şeyi daha ifade etmek istiyor: amacımız adada barış, barış ve rahatlık Bu konuda çabalarımızı sürdürüyoruz Geçmişte olduğu gibi hiç kimse Kıbrıslı Türklerle olmaya devam edeceğimizden şüphe etmemeli ve bugün onların en büyük destekçisi olun. ”

Konuşma sonrasında Bakan Akar ve protokol üyeleri tarafından kesilen pastadan sonra resepsiyon sona erdi.

Ziyafet Türü – İrfan Çalışkan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi