Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: ‘Hedef tam yüz yüze eğitim’

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: ‘Hedef tam yüz yüze eğitim’
08:00 - Ekim 22 2020 Perşembe

Sayın Bakan, yüz yüze eğitim nasıl gidiyor?

Ebeveynlerimizden bazıları ilk günlerde tereddüt etti; Ancak okullarımızda güvenli ortamı gördüklerinde kararları çok çabuk netleşti. Buna göre 12-16 Ekim haftası için Türkiye genelinden anaokulundan elde edilen verilere göre ve ilkokul 8. sınıf öğrencilerinin yüzde 80’e yaklaşma oranıyla karşılaşmaya devam ediyor.

OKULLAR NE ZAMAN AÇILIYOR?

Kesin tarih nedir?

Yüz yüze eğitime geçişimizin üçüncü aşamasında olan Cumhurbaşkanımız, ortaokul ve liseye yeni başladı; Henüz okullarına gelmemiş olan 5. ve 9. sınıf öğrencilerimizin 2 Kasım itibariyle yüz yüze eğitime başlayacaklarının müjdesini de paylaştı. Şimdi okul öncesi yüz yüze eğitime başladık. ve ilkokulların tüm sınıf seviyeleri, köy okulları, özel ihtiyaçları olan öğrenciler, hazırlık sınıfları ve 8. ve 12. sınıflar. Diğer tüm kademelerdeki öğrencilerimizi okulları, öğretmenleri ve arkadaşları ile bir an önce bir araya getirip yüz yüze eğitime başlayabileceğimizi umuyoruz. Meslek liselerinde yüz yüze atölye dersleri yapılmaya başlandı. Sürecin en başından beri dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve ülkemiz için süreç planlarımızı yapıyoruz. Sağlık Bakanlığımızın ve Bilimsel Kurulumuzun değerlendirmeleri doğrultusunda ve bilimsel veriler ışığında çocuklarımızın faydalarını ön planda tutarak diğer sınıf seviyelerini nasıl takip edeceğimizi göreceğiz.

COVID-19 TAKIMLARI

Okullarda korona önlemleri nasıl uygulanıyor?

Tüm detayları en ince ayrıntısına kadar planlayarak okul yönetimlerimiz ve öğretmenlerimiz ile birlikte okullarımızı hayata geçirmeye başladık. Okula Uyum Programı kapsamında, salgına karşı alınacak önlemlerle ilgili bir dizi kılavuz ve rehberle yüz yüze eğitime başladık. Okullarımızda hijyen ve sosyal mesafe standartlarımızı uygulamaya başladık. Müfettişlerimiz okullarımızı denetler ve düzenli olarak katılacaktır. Öğretmenlerimizin eğitimlerini tamamlayarak okullarımızda Covid-19 takımları oluşturduk. Çocuklarımızla güvenli ve sağlıklı bir şekilde tanışmak için her türlü önlemi alıyoruz. Kaygılı ebeveynlerimizin ve öğrencilerimizin de sürecin iyi yönetildiğini gördüklerinde daha rahatladıklarını görüyoruz. Öğrencilerin okula geldiklerinde kurallara uyduklarını ve uzun süredir okula geliyormuş gibi davrandıklarını gözlemledik. Önceki yıllardan farklı olarak okula geldiklerinde daha heyecanlı ve mutlu oldukları görüldü.

KORKULUK MASA VAR MI?

Okullar açıldıktan sonra ürkütücü bir tablo yaşandı mı?

Çok şükür yüz yüze eğitimin devam ettiği okullarımızda eğitimi aksatacak herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Yüz yüze eğitimlerimiz tedbirlerle devam ediyor. Çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin, tüm okul personelimizin ve otobüs şoförlerimizin her birinin HES kodu alınmış ve olası bir risk durumu sürekli kontrol edilmektedir. Okullarımızı anlık olarak bilgilendirmek ve tedbirlerimizi hızlı bir şekilde uygulamak için sistemimiz etkinleştirilmiştir.

Salgın bittiğinde EBA bitecek mi?

Salgın sırasında daha da güçlenen EBA, bir öğrenme ortamı olarak öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek. EBA çok çeşitli kaynaklar sunar. Salgından sonra gelişimi devam edecek. Oluşturulacak ekosistem, interaktif içeriklerle daha fazla duyu organına hitap ederek öğrenmeyi kolaylaştırmada ve hızlandırmada rol oynayacak. Ayrıca TRT EBA kanalları salgın bitse bile yayın hayatına devam edecek.

Evde interneti olmayanlar …

Aslında tam da bu yüzden köy okullarımızdaki tüm sınıflarda yüz yüze eğitime başladık. Ayrıca ulaşım sorunu olan öğrencilerimiz için EBA Destek Araçları oluşturarak öğrencilerimizin eğitim ihtiyaçları ayağa kalkmıştır. Bilgisayarı ve Türkiye’de internet erişimi ile yardıma ihtiyacı olan öğrenciler için 13 bin 200 EB Destek Noktası oluşturuyoruz. Ayrıca köydeki veliler talep ederse, köy okulu öğrenci sayısına bakılmaksızın açık kalacaktır. Köy okullarında iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerine hız verdiğimizi de belirtmek isterim.

Daha kontrollü bir geçişi destekliyoruz

Gerek yurt dışında yaşayan akademisyenlerimiz gerekse elçiliklerimizdeki eğitim danışmanlarımız aracılığıyla uygulamalar hakkında düzenli olarak bilgi alıyoruz. Neredeyse tüm Avrupa ülkeleri okullarda, tüm sınıflarda ve sınıflarda tam zamanlı yüz yüze eğitime başladı ve eğitim devam ediyor. Ancak ülkemizde daha kontrollü ve kademeli bir başlangıçtan yana olduğumuzu beyan ettik. Bu doğrultuda hedefimiz her kademedeki öğrencilerimizi kademeli olarak okullarına kazandırmaktır. Dünya genelinde yüz yüze eğitimde uygulanan önlemler, alt detaylardaki bazı pratik farklılıklar dışında, aynı çerçevede ilerlemektedir.

Tabletler hak ettikleri şey için mi gidiyor?

Bakanlık olarak ihtiyaç sahibi öğrencilerimize 500 bin öğrencimize tablet bilgisayarı hızlı bir şekilde ulaştırmak için tedarik süreçlerimizi başlattık. Takdir edersiniz ki, teknoloji pazarında 500 bin tablet bulmak, dünyanın her yerinde anında olabilecek bir durum değil. Cihazların dağıtım ve planlama süreçleri il milli eğitim müdürlükleri tarafından koordine edilmekte ve okul idareleri tarafından ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırılmaktadır. Destek kampanyaları ile alınan yaklaşık 60 bin adet ayni tablet öğrencilerimize dağıtıldı. Dijital verileri düzenli aralıklarla kamuoyu ile paylaşacağız.

Pandemideki eğitim boşluğu nasıl kapatılacak?

Öğrencilerimizin öğrenme kayıplarını belirledik ve buna göre tazminat içeren bir program hazırladık ve uygulamaya başladık. Burada sadece çocuğun akademik durumunu değil aynı zamanda sosyal ve duygusal becerilerini de geliştirmeyi planlıyoruz. Kısa sürede planlamamızı kamuoyu ile paylaşacağız. Öte yandan 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrencilerimiz için özellikle birleşik sınıf uygulamasının uygulandığı kırsal kesimlerde çalışma kitaplarının yanı sıra çalışma kitapları hazırlıyor ve setler halinde dağıtıyoruz. Ücretlendirme dinamik bir süreç olacak ve kademeli geçiş planlamamızla yüz yüze eğitime eşzamanlı olarak tüm bir yıla yayılacaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi