Mikro Robotlar Kanser Tedavisine Umut Oldu

Mikro Robotlar Kanser Tedavisine Umut Oldu
10:51 - Kasım 22 2021 Pazartesi

Mikro robotlar kanser tedavisinde işe yarayabilir. Bilim insanları geliştirmiş olduğu yeni teknoloji ile beraber insanlara umut oldu.

Nanoteknoloji, günümüzde hızlı bir şekilde gelişen bir yapıya sahip. Bu teknoloji ile beraber daha küçük teknolojiler üretmek ve mikro ölçekte yapılar inşa etmek mümkün oluyor. Nanoteknolojinin önemi sağlıkta büyük bir devrim anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse mikro ölçekte geliştirilen bir ürün sayesinde dikkat gerektiren operasyonlar rahatlıkla yapılabiliyor olacak. Bu da önemli bir avantaj sağlayacak. Örneğin insan vücudunun içerisinde bir operasyon yapılması gerektiğinde vücudu kesmek yerine mikro robotlar kullanılabiliyor olacak. Bu teknoloji ile ilgili yeni bir gelişme duyuruldu.

Mikro Robotlar Kanser Tedavisinde Kullanılabilecek

Kanser, kanserli hücrelerin vücuda yayılmasıyla ortaya çıkan bir durum. Kanserli hücre ise sağlıklı hücreye göre daha farklı bir tepki gösteren olay. Yani bu hücreler kendi kafasına göre hareket edip farklı davranışlar gösteriyor. Kanserli hücrenin oluşma nedenlerinden birisi hücrenin yapısının ve genetiğinin değişmesi olmakta. Örneğin çok yüksek radyasyona sahip bir yerde duran kişinin bazı hücreleri radyasyon sebebiyle değişime uğrar, yani mutasyon geçirir. Radyasyonlu ortamda yaşayan canlıların vücutlarında tuhaf şekillerin olmasının sebebi de bu olmakta.

Mikro Robotlar Kanser

Kemoterapi, kanserli hücreleri ortadan kaldırmanın bir yolu olsa da yan etkileri sebebiyle her zaman başarılı bir sonuç göstermeyebiliyor. Çünkü kemoterapi kanserli hücrelerin yanı sıra sağlıklı hücreleri de öldürüyor. Bu durum bağışıklık sistemini zayıflattığı için kişi eskisinden daha riskli durumda oluyor. Bundan dolayı kemoterapi tedavisinde bağışıklığı güçlendirici ilaçlar da uygulanabiliyor. Kemoterapi, kanser için en etkili çözümlerden birisi olsa da artık bundan da etkili bir çözüm geliştirilmiş olabilir.

Mikro robotlar kanser tedavisinde rol oynayabilir. Bilim insanları, geliştirmiş olduğu robotlar sayesinde bu robotların vücuda girip kanserli hücreyi yok etmesini sağlamayı hedefliyor. Henüz prototip aşamasında olan bu çalışma için mikro robotun yürütülmesinin mıknatıslarla sağlanacağı söyleniyor. Üç boyutlu yazıcılarda üretilen bu robotlar henüz insan vücuduna girmek için oldukça büyük. Bundan dolayı biraz daha küçülmesi gerekiyor.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi