MHP Başkanı Bahçeli: “Türkmen kardeşlerimiz büyük bir haksızlığın pençesinde”

MHP Başkanı Bahçeli: “Türkmen kardeşlerimiz büyük bir haksızlığın pençesinde”
18:00 - Haziran 10 2020 Çarşamba

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Başkanı Devlet Bahçeli, Irak’taki siyasi gelişmeler ve hükümet kurma sürecinde Türkmenlerin durumu hakkında bir açıklama yaptı. Bahçeli, kalplerinde ve kültürel coğrafyalarında varoluş ve birlik için mücadele eden Türk halkının her zaman her koşulda yanlarında olduğunu ve güçlü bir irade ile taraflarını ve tercihlerini gösterdiklerini belirtti.

Bahçeli, yüzyıllara dayanan, acı ve hatıralarla beslenen, köklü ve ahlaki kucaklamaya dayanan ve tarih ve inanç bağlarıyla zenginleşen bir ulus olma durumunun, özellikle de Türkçenin muazzam başarısı olduğunu belirtti. komşu coğrafyaların kaotik ortamı; Aynı zamanda, ulusal hatıraları ve ulus olmanın haysiyetini feda etme çabaları takdir edilmesi ve ödüllendirilmesi gereken bir başarıdır.

Ancak Irak Türkmenleri sürekli olarak Irak toplumunda ve siyasetindeki haklarından yoksun bırakılıyor. Ne yazık ki, Irak Türkmenlerinin meşru talepleriyle birlikte, ısrarlı adalet çağrıları inatla engelleniyor, kulak tıkalı ve duyarsız.

Bu çelişkinin dağınıklığı sadece Irak’ın barışına ve güvenliğine değil, aynı zamanda adil ve adil bir duruma da zarar verecektir. Kılıfta bir ok gibi atılan ve Irak’ın siyasi ve toprak bütünlüğünü cesurca savunan, ancak görülmeyen, duyulmayan ve son tahlilde hakları verilmeyen Türkmen kardeşlerimiz büyük bir kavrayışta adaletsizlik “.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in, Aralık ayından bu yana devam eden güç boşluğunu doldurmak için Mustafa el Kazimi’ye 9 Nisan 2020’de hükümet kurma görevi verdiğini hatırlatan Bahçeli, şunları söyledi:

“Hükümetin, ardından gelen siyasi temaslar ve çabaların ardından kurulan Irak Parlamentosu’na güvenoyu 7 Mayıs 2020’de yapıldı; Bu çerçevede Başbakan Mustafa el Kazimi ve 15 bakan oy aldı, ancak bazı bakanlar oy kullanamadı. Siyasi kültürün zayıflığı, fikir birliği eksikliği ve İran ile ABD’nin etkisi ve baskısı nedeniyle Bakanlar Konseyi’ni tam olarak oluşturamayan Irak Başbakanı, Türkmenlere verdiği sözleri birer birer bozdu. ve istikrarsız siyasi yapısını derinleştiriyor. DAEŞ’in neden olduğu terör eylemlerindeki son artış, Irak’ın çalkantılı ve bölünmüş sosyal yapısını tekrar etme ve bu ülkenin iradesine ipotek koyan imtiyaz politikalarının güçlendirilmesi riskini artırıyor. Irak’a uygulanan nüfuz mücadelesi tamamen münhasırdır ve Irak’ın baskısı ve dayatmalarına açıktır. Bunun, yeni kurulan hükümetteki Türkmenleri görmezden gelmenin tarihsel ve trajik bir hatası olduğunun altını çizmek isterim. Bu hatanın ciddi sonuçları olabilir. Türkmenler mezhep hapsini desteklemeyen ve anlaşmazlıklara prim vermeyen yüksek bir bilinci temsil ediyor.

Üstelik bu bizim beklentimiz ve umudumuz. Türk milleti sonuna kadar Türkmen kardeşlerin arkasında. Resmi olarak ele alınması gereken Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’nin meslektaşlarıyla mücadelesi haklı ve onurlu.

Irak’ın canlılık ve istikrara kavuşması için katılımcı, güçlü ve kuşatıcı bir siyasi iradeye ihtiyacı vardır ve Türkmenler tarafından temsil edilmeyen bir hükümet ahlaki ve politik tartışmalarla güvenilirliğini kaybedecek ve güvenilirliği ve icrası sürekli sorgulanacaktır.

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkmenleri olmayan Irak hükümetinin güven vermeyeceğine ve söz vermeyeceğine inanıyor. Irak toplumunun siyasi ve bölgesel bütünlüğü, siyasi sorumluluk alan Türkmenlere bağlıdır. Bu durumda ne Irak sorunu ne de gerçek işgal ve tutsaklık parçalanmış toplum yapısıyla bitmeyecek. ”

Neşra Durmaz

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi