Mesleğe adanmış bir hayat … gazetecilikte 59. yılını kutluyor

Mesleğe adanmış bir hayat … gazetecilikte 59. yılını kutluyor
11:00 - Eylül 23 2020 Çarşamba

Meslek hayatına çocukken babasının kahvehanesine aldığı gazeteleri alıp dağıtarak başlayan gazeteci ve şair Ali Bilgiç, ortaokul yıllarında yazmaya ve çizmeye başladı. 1962 darbesinde ilçedeki liselerin kapatılması üzerine Bilecik’e gitmek zorunda kalan Bilgiç, burada yayınlanan bir günlük gazetede çalışmaya başladı. Bilgiç, Yenişehir’e dönüp babasını ikna ederek buradan bir matbaa satın aldı ve 1 Ocak 1963’te Yenişehir Gazetesi serüveni başladı. Mesleğinde binlerce anı, çok sayıda ödül ve 2 şiir kitabı ve çok sayıda kitap derleyen Bilgiç, 1959 yılından beri Yenişehir ilçesinde yayınlanan tüm gazeteleri arşivlemektedir. Tüm birikimlerini ilçede kurulacak basın müzesine bağışlamaya hazır olan Bilgiç, ayda bir yayınladığı Yenişehir Gazetesini mail sistemi ile meraklılarına ulaştırmaktadır. Süresiz basın kartı olan Ali Bilgiç evli ve bir çocuk babasıdır.

Ali Bilgiç, hayat hikâyesini anlatırken, “Gazetecilikle ilk ilişkim çocukken başladı. Babam okumayı seven bir adamdı ve kahvehane için birkaç çeşit gazete satın aldı. 60-65 yıl önce, babamın kahvehanesinde koltuğumun altında toplanan eski gazeteleri alıp mahallede satıyordum. Yenişehir Postası adlı ilk gazete 1959 yılında Yenişehir’de yayınlandı. Çıktıktan kısa bir süre sonra kapandı. Ardından Hakkı Üzüm tarafından ‘Gerçek’ adlı bir gazete daha çıkarıldı. Kahvehanemizin 3-4 dükkân önündeydi. Ona giderken yazmaya ve çizmeye başladım. “O zamanlar ortaokul ikinci veya üçüncü sınıftaydım” dedi.

“Bundan adam yok”

İlk baskı makinesi olan el pedalını 1 dönüm tarla parasına satın aldığını anlatan Bilgiç, “O kadar büyük paraydı ki kalan malzemeyi alacak paramız yoktu. Babam beni ilçeye bağlı İbrahim Usta adlı matbaaya götürdü. Babam bana güvenemediği için o koca Yalovalı İbrahim Usta bana baktı ve ‘Bundan adam yok’ dedi. ‘Herhangi bir bilginiz var mı?’ Diye sorduğunda Tezgaha ‘geç’ dedi. İpin başına geldim, dizmeye başladım. Adam daha sonra “Bu adam bu işi yapıyor” dedi. Ben sadece 15-16 yaşındayım. Biz de makineyi İstanbul’dan aldık ”dedi.

Yenişehir Gazetesi’nin ilk sayısının 1 Ocak 1963’te yayınlandığını belirten Bilgiç, “Makineleri Ekim 1962’de satın aldık. İyileşmeden bahsetmişken ilk sayımız 1 Ocak 1963’te çıktı. Birkaç ay sonra yerel seçimler oldu. . Sonra askere gittim, geldim. 2 yıl yoktum ama yetiştirdiğim bir çırak sayesinde gazete çıkmaya devam etti. Yenişehir Gazetesi’nin ardından Yenişehir Havalimanı reklamlarını almak için bir gazete daha çıktı. Bu gazete dışarıda basıldı ve reklamları alamayınca kapattı. “28-30 yıl sonra kendi başıma bir gazete yayınladım.”

“Apartman muhabiri olarak çalışmadım”

59 yıldır gazeteci olduğunu belirten Bilgiç, “O yıllarda gazetecilik gazetecilik gibiydi. Artık gazetecilik yok. Halkla yaptım. Apartman muhabiri olarak çalışmadım. İnsanların bana ulaşması için yukarı çıkmadım. Ben hep aynı yerdeyim. Sonunda belediye sinirlendi, sattı ama ben dükkanı satın aldım ”dedi.

Küçük bir kasabada gazeteciliğin inceliklerini anlatan Bilgiç, “Böyle bir yerde insan ilişkilerine çok dikkat etmemiz gerekiyor. İlişkilerimi hep sıcak tutmuşumdur. Mesela adam çalıyordu, biz haber yaptık. Ama sonunda iyi bir işadamı oldu, şehrin tanınmış isimlerinden biri oldu ama o gazete unutuldu ”.

Meraklı gençlere tavsiyelerde bulunan Ali Bilgiç, “Onurlu gazeteci olacaklarsa. Aksi takdirde asla bulaşmamalıdırlar. Duvarımda basının mesleki ilkeleri asılı. Kafamı karıştıran bir şey varsa, o ilkelere bakacağım. Bu ilkeler hala benim için geçerli. Arkamda Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ”.

“Belgesel gazetecilik yapıyorum”

İlk kamerasının 1963 yılında Lubitel marka bir kamera olduğunu belirten Bilgiç, “Çekim yapıyorduk. Onu Bursa’ya gönderiyorduk. Bursa’daki gazetelerde bir klişe bile yoktu. Çetin Ağabey, klişeleri İstanbul’dan getirdi. Haber Gazetesi, Turan Tayan’ın yazı işleri müdürü olduğu Bursa’da çıktı. İlk klişe Bursa’da yapılmaya başlandı. Bundan sonra Bursa’daki gazeteler fotoğraflarla çıkmaya başladı. 18 yaşında çalışmaya başladım. 58 yıl oldu. Bilecik’te 1 senedir yaptım, 59 yıl oldu. Gazeteye devam ediyorum. Ayda bir gazete çıkarıyorum. İnternet üzerinden posta olarak ücretsiz dağıtıyorum Nitelik olarak belgesel muhabiri olarak çalışıyorum. Sıradan gazetecilik yapıyorum. Yenişehir tarihi ile ilgili belge ve bilgiler içeriyor ”dedi.

“Gazeteye gelmediğimde ruhum daralır”

1989 yılında ilçeler arasında ilk ofset gazetesini çıkardığını belirten Bilgiç, “Geçenlerde İznik’te bir gazeteci olayı yaşandı. Bir gazeteci rüşvet alırken ve şantaj yaparken yakalandı. İş bitti. Mesleğin hiçbir haysiyeti kalmadı ”dedi.

Hürriyet Gazetesi’nin temsilcisi olduğunu belirten Bilgiç, “O dönemde Hürriyet 8 sayfa basıyordu. Başka bir deyişle, küçük bir haber almak için 50-100 haber yapıyorduk. O sırada bölgesel bir sayfa da yoktu. Ondan sonra Günaydın’ın temsilcisiydim. “Ona 50 haber gönderiyordum, 5 tanesi çıkıyordu ama 50 haber için parayı alıyordum.”

Bilgiç, “Yenişehir’de yayınlanan tüm gazetelerin arşivi var” diyerek sözlerine devam ederek, “1959’dan beri yayınlanan tüm gazetelerin arşivini yaptım. Hepsi gizli ve iyi durumda. Yenişehir’de basın müzesi varsa oraya koymak istiyorum. Eğer inşa edilirse semt bazında ilk basın müzesi olabilir. Çünkü her şey mükemmelliği anımsatıyor. 58 yıl bu dükkanda bitiyor. 58 yıllık tüm hikayem burada. Her sabah geliyorum Gelmediğimde ruhum daralır. “Öğleye doğru açıyorum, kokusunu alıyorum.”

Samet Doğru

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi