Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
15:00 - Ağustos 20 2020 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından faiz kararını açıkladı. Buna göre Kurul, politika faizini bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25’te sabit tutmaya karar verdi.

Karar metninde sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatlarının neden olduğu salgının küresel etkilerinin yakından izlendiği belirtilirken, mevcut tüm araçların amaç doğrultusunda kullanılmaya devam edileceğinin altı çizildi. fiyat istikrarı ve finansal istikrar.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma işaretlerine rağmen toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyrediyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyen parasal ve mali duruşlarını sürdürüyorlar. Salgının sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları üzerinden küresel etkileri yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyetteki kademeli normalleşme adımları ile Mayıs ayında başlayan toparlanma güçleniyor. Mali tedbirler üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlandırmak amacıyla yakın dönemde uygulanan Türkiye ekonomisi ve parasal gelişmeden kaynaklanan salgın hastalıklar, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve ekonomik faaliyetteki toparlanmaya katkı sağlamıştır. Son dönemde ticari kredilerde normalleşme eğilimi olurken, bireysel krediler güçlü kalmıştır. Ertelenmiş talep ve likidite nedeniyle ithalattaki canlanmanın salgın tedbirleri kapsamında uygulanan kredi politikaları ile bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Salgın nedeniyle turizm gelirlerindeki düşüşe rağmen, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesi ile kısmi bir iyileşme başladı. Mal ihracatındaki canlanma, görece düşük seyreden emtia fiyatları ve reel kur, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.

Salgın nedeniyle birim maliyet artışlarının yanı sıra döviz kuru ve kredilerdeki gelişmeler talep yönlü enflasyonu düşürücü etkileri sınırlandırmakta ve çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde artış gözlenmektedir. Salgınla ilgili tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların normalleşme sürecinin devam etmesi ile kademeli olarak ortadan kalkacağı öngörülmektedir. Son dönemde likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırıcı adımların ve salgın döneme özgü mali düzenlemelerin kademeli olarak normalleşmesinin makro finansal istikrarı destekleyeceği düşünülmektedir. Ancak salgının gidişatına bağlı olarak iç ve dış talep koşullarına ilişkin belirsizlikler önemini korumaktadır. Bu kapsamda Komite, politika faizini sabit tutarak likidite tedbirlerine devam etme kararı almıştır.

Komite, ülke risk priminin düşmesi, uzun vadeli faiz oranlarının düşmesi ve ekonomideki toparlanmanın güçlenmesi açısından enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının büyük önem taşıdığını düşünmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika doğrultuda gerçekleşmesi için para politikası temkinli duruşunun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede parasal duruş, temel eğilimin göstergeleri dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulanmalıdır. ”

Ali Canberk Özbuğutu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi