Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Merkez Bankası faizi değiştirmedi
15:00 - Ekim 22 2020 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faizini açıkladı.kurul, bir hafta vadeli repo politikası faiz oranının yüzde 10.25 olarak toplanmasının ardından, ihale faizinin sabit tutulmasına karar verdi. Kurul ayrıca para politikasının operasyonel çerçevesini değiştirmiş ve Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermiştir.

Karar metninde, “Küresel ekonomide ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma işaretleri görülse de toparlanmaya yönelik belirsizlikler devam ediyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyen parasal ve mali duruşlarını sürdürüyorlar. Salgının sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları üzerinden küresel etkileri yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyetteki toparlanma sürüyor. Son dönemde atılan politika adımları ile ticari ve bireysel kredilerde normalleşme eğilimi daha belirgin hale geldi. Salgın tedbirler kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri çekilmesi ile ithalatta öngörülen dengenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, görece düşük emtia fiyatları ve reel döviz kuru önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.

Güçlü kredi ivmesi ile ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalardaki gelişmeler sonucunda enflasyon beklenenden yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve enflasyon görünümüne yönelik riskleri sınırlandırmak amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaştırıldı. Bu kapsamda Kurul, likidite yönetiminde esnekliğin artırılmasına ve politika faizini sabit tutmanın yanı sıra enflasyon görünümünde önemli bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin devam ettirilmesine karar vermiştir ”.

Komite, enflasyondaki düşüş sürecinin yeniden tesis edilmesinin ülke risk priminin düşmesi, uzun vadeli faiz oranlarının düşmesi ve ekonomideki toparlanmanın güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını değerlendirdi. Karar metninde, enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika doğrultusunda gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapan, “Bu kapsamda parasal duruş, altta yatan eğilimin göstergelerini dikkate alarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlamak. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulanmalıdır ”.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi