Merkez Bankası faizi 200 baz puan artırdı

Merkez Bankası faizi 200 baz puan artırdı
15:00 - Eylül 24 2020 Perşembe

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo faiz oranı olan politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e çıkarma kararı aldı.

Türkiye Merkez Bankası (TCMB), 24 Eylül’de Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bugünkü toplantısında faiz oranlarında 200 baz puanlık artışa gideceğini açıkladı. Kurul, bir hafta vadeli repo faiz oranı olan politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e çıkarma kararı aldı.

Merkez Bankası karar metninde, “Küresel ekonomide ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üncü çeyrekte kısmi toparlanma işaretleri görülse de toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyrediyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyen parasal ve mali duruşlarını sürdürüyorlar. Salgının sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları üzerinden küresel etkileri yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyetteki kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesi ile üçüncü çeyrekte önemli bir toparlanma görülmektedir. Mali tedbirler üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlandırmak amacıyla yakın dönemde uygulanan Türkiye ekonomisi ve parasal gelişmeden kaynaklanan salgın hastalıklar, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrar ve ekonomik faaliyetteki toparlanmaya katkı sağlamıştır. Son dönemde ticari kredilerde görülen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talep ve likidite nedeniyle ithalattaki canlanmanın salgın tedbirleri kapsamında uygulanan kredi politikaları ile bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Salgın nedeniyle turizm gelirlerindeki düşüşe rağmen, seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir toparlanma başladı. Emtia ihracatındaki toparlanma, görece düşük seyreden emtia fiyatları ve reel kur, önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir ”dedi.

Salgın nedeniyle enflasyonu etkileyen arz yönlü faktörlerin normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü enflasyonu düşürücü etkilerin daha belirgin hale geleceği kaydedildi, “Ancak, güçlü kredi ivmesi ile ekonomideki hızlı toparlanma neticesinde ve finansal piyasalardaki gelişmeler, enflasyon beklentilerin üzerinde. yolculuğu takip etti. Enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve enflasyon görünümüne ilişkin riskleri sınırlamak için Ağustos ayından bu yana atılan sıkılaştırıcı adımların güçlendirilmesi gerektiği değerlendirildi. Buna göre Kurul, enflasyondaki düşüş sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek için politika faizini 200 baz puan artırmaya karar verdi ”.

Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu olabilmesi için para politikasında temkinli duruşun sürdürülmesinin gerekliliğine vurgu yapan açıklamada, “Komite, düşüş açısından enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının büyük önem taşıdığını düşünüyor. ülke risk priminde, uzun vadeli faiz oranlarının düşmesi ve ekonomideki toparlanmanın güçlenmesi. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika doğrultuda gerçekleşmesi için para politikası temkinli duruşunun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede parasal duruş, temel eğilimin göstergeleri dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar hedefleri doğrultusunda elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulanmalıdır ”.

Faiz kararının ardından dolar ve euro çekiliyor

Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltti. Kurul, bir hafta vadeli repo faiz oranı olan politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e çıkarma kararı aldı. Bu kararın ardından dolar 7,57, euro 8,80 seviyesine geriledi.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi