Merkez Bankası faizi 200 baz puan artırdı

Merkez Bankası faizi 200 baz puan artırdı
15:00 - Aralık 24 2020 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın son faiz kararını açıkladı. Kurul, faiz oranını 200 baz puan artırma ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkarma kararı aldı.

Karar metninde küresel ekonomiye ilişkin verilerin üçüncü çeyrekte de devam ettiği belirtilirken, aşı ile ilgili olumlu gelişmelere rağmen Covid’de son dönemde yaşanan artış nedeniyle küresel ekonomiye yönelik belirsizliklerin devam ettiği kaydedildi. 19 vaka.

Metin, “Milli gelir verileri ve son çeyreğe ait göstergeler ekonomik aktivitede güçlü bir seyir olduğuna işaret ediyor.” Ancak artan vaka sayısı nedeniyle getirilen kısıtlamalar, özellikle ekonomik aktivitenin kısa vadeli görünümüne ilişkin belirsizlik yaratıyor. hizmetler sektörü. Öte yandan, salgın döneminde yüksek kredi büyümesinin kümülatif etkileriyle güçlenen iç talep cari açığı artırmaktadır.

Yurt içi talep koşulları, başta döviz kuru olmak üzere kümülatif maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışını ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne ilişkin riskleri ortadan kaldırmak, enflasyon beklentilerini kontrol altına almak ve enflasyondaki düşüş sürecini bir an önce eski haline getirmek amacıyla 2021 yıl sonu tahminini de dikkate alarak güçlü bir parasal sıkılaştırma kararı aldı ”dedi.

Enflasyonda kalıcı bir düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar önümüzdeki dönemde de enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak sıkı parasal duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayan metinde, “ düşük enflasyon ortamı, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artması. Finansman maliyetlerindeki sürekli düşüş eğilimi ve kalıcı düşüş ile makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

TCMB, karar alma süreçlerinde enflasyonu etkileyen tüm faktörleri ve orta vadeli bir bakış açısıyla etkileşimlerini esas alan bir analiz çerçevesi benimsiyor. Açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulanmalıdır ”.

Ali Canberk Özbuğutu

ALAKALI HABERLER

Faiz oranı kararının ardından para biriminde keskin düşüş

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi