Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
15:00 - Haziran 25 2020 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020-Haziran döneminde Para Politikası Kurulu (MPC) kararını açıkladı. Buna göre; Para Politikası Kurulu (Kurul) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan politika faizini yüzde 8,25 ile sabit tutmaya karar vermiştir.

Küresel büyümedeki zayıflamanın, koronavirüs salgını ile ilgili gelişmeler nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde derinleştiğini belirten Kurul, ülkelerin attığı normalleşme adımlarından dolayı kısmi bir toparlanma ve küresel ekonomi yüksek kaldı ve gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankaları genişleyici adımlar atmaya devam etti. Sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatlarının neden olduğu salgının küresel etkilerinin yakından izlendiği açıklandı.

Mayıs ayında ekonomik faaliyetlerin yavaşlaması, Mayıs Meclisinden toparlanmanın başlangıcı olan Underlining ile kademeli normalleşme adımlarında belirginleşti, “Türkiye ekonomisinin gelişmesine bağlı salgınlar, finansal piyasaların olumsuz etkilerini sınırlama açısından, devam etmesi Kredi kanallarının sağlıklı işleyişi ve şirketlerin nakit akışı büyük önem taşımaktadır.Bu çerçevede, son dönemde uygulanan para ve mali tedbirler ekonominin üretim potansiyelini desteklemekte, finansal istikrara ve ekonomik faaliyette toparlanma sürecine katkıda bulunmaktadır. Son zamanlarda salgın hastalık nedeniyle ihracat ve turizm gelirlerinde düşüş yaşanmıştır. düşük seviyeler önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. “ifadelerini kullandı.

Toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine rağmen, Komite, salgın birim maliyet artışlarının yansımasıyla çekirdek enflasyon göstergeleri trendlerinde bir miktar artış olduğunu, “Periyodik ve salgın etkilerinden dolayı gıda enflasyonu artarken, periyodik ve salgın nedeniyle gıda enflasyonu arttı. Etkili arz yönlü faktörlerin normalleşme sürecinin devamı ile kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talebe yönelik enflasyondaki düşüşlerin yılın ikinci yarısında daha belirgin hale geleceği düşünülmektedir.

Enflasyondaki düşüş sürecinin sürekliliğini değerlendirirken, ülkenin risk priminin azalması, uzun vadeli faiz oranlarının düşmesi ve ekonomideki toparlanmanın güçlenmesi açısından büyük önem kazanırken, Komite para politikasındaki temkinli duruşun hedeflenen yol doğrultusunda enflasyondaki düşüşün sağlanması için sürdürülmelidir. Bu bağlamda, parasal duruşun ana eğilimle ilgili göstergeleri dikkate alarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleneceği ve Merkez Bankası’nın tüm araçlarını fiyat istikrarı ve finansal istikrarın amaçları.

Açıklanacak yeni veri ve haberlerin Kurul’un gelecekteki politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı.

ALAKALI HABERLER

Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra dolar ve euro ne kadardı?

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi