MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Mete: ‘LGS için tüm hazırlıklar tamamlandı’

MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Mete: ‘LGS için tüm hazırlıklar tamamlandı’
16:00 - Haziran 18 2020 Perşembe

20 Haziran 2020’de yapılacak olan Lise Geçiş Sınavı’ndan (LGS) önce Yalova’ya gelen Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Cengiz Mete, Yalova Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun’u makamında ziyaret etti. LGS’nin burada yapılacak hazırlıkları değerlendiren Mete, sınavda olumsuz bir deneyim beklemediklerini belirtti.

Sınavda 350 binden fazla öğretmenin çalışacağını vurgulayan Mete, “Her şeyden önce önemli bir sınavın arifesindeyiz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak, 20 Haziran 2020’de yapılacak olan Lise’ye Geçiş Sınavı (LGS) sırasında uzun bir süreçteydik. Hem Milli Eğitim Merkez Örgütü hem de İl Milli Eğitim Müdürlüklerimizle yoğun bir hazırlık sürecimiz vardı. Normalde bu yıl farklı bir sınav yapıyoruz. Sınav içerik ve zorluk bakımından diğer yıllardan farklı olmasa da, sınavın koşulları nedeniyle farklı bir durum ortaya çıkar. Salgın sırasında bir sınav yapıyoruz. Duyarlılığımız bu yönde. Önlemler bu yönde alınmıştır. Her İl Milli Eğitim Müdürlüğü, öncelikle kendi sınav merkezlerimizde sağlıklı bir şekilde önlemler almıştır. Sınavı sağlıklı bir şekilde yapacağımızı düşünüyoruz. Sınavlar Yalova’daki 63 okulda yapılacaktır. Bu yılki salgın nedeniyle, her öğrenci sınava kendi okulunda girecek. Bu nedenle, atanan öğretmen sayısı, bu konuda alınan önlemler bir önceki yıldan çok daha fazladır. 350 binin üzerinde öğretmen atandı. Özellikle bu yıl, sürece yardımcı olmak için 18.000 rehberlik danışmanı görevlendirilmiştir. Öğrencilerimizin duygusal yoğunluğunu ve rehber öğretmenlerimizle birlikte alınması gereken önlemleri alacağız. Elbette ana arzumuz, öğrencilerimizin sınav sırasında stres ve kaygıdan öğrendikleri becerilerini ve becerilerini atmalarıdır. Sınavdan sonra hayallerine ulaşmalarına yardımcı olmak. Bu yüzden illerde teftiş yapıyoruz. Bu nedenle bugün Yalova’da incelenecek noktalarda sınavlar yapıyoruz. Ayrıca Yalova Valisi Muammer Erol’u ziyaret ettik ve sınav hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı olarak sınava hazırlıklarımızı tamamladık. Öğrencilerimizi bekliyoruz. Bir aksilik olabileceğini düşünmüyoruz, ancak her türlü senaryo için hazırlıklarımız var. Bu nedenle, hem kendi kurumsal kapasitesini kullanarak hem de diğer kurumlarla işbirliği içinde büyük bir bakanlık tarafından yapılacak bir sınavı tamamlayacağız ”dedi.

“Uzaktan eğitimde dünyanın en iyilerinden biriyiz”

Türkiye’nin uzaktan eğitim anlayışının dünyanın ilk birkaç ülkesi arasında olduğunu belirten İkincil Genel Müdür Cengiz Mete, “Sınav sınavı ile ilgili alınan önlemler arasındaki tek fark. Burada kullanacakları maskelerden aralarında ne yapacaklarına kadar her şeyi planladık. Bu nedenle öğrencilerimize sınava geldiklerinde maske ve dezenfektan materyalleri vereceğiz, sınavdan sonra sınava döndükten sonra bunu tekrarlayacağız.

” Gergin olmalarını gerektiren hiçbir şey yok. Bu sene 8. sınıf konularını 1. dönem sorularıyla sınırladık. Öğrencilerimiz eğitim ve öğretimlerini Mart ayına kadar sürdürseler de, bu standardı elde etmek için ilk dönem sorularıyla sınırlandırdık. Aslında bu dönemde sınava girecek öğrencilerimiz bir anlamda farklı kaynaklardan beslenmek için avantajlı hale gelmiştir. Okullarda öğrencilerimiz ayrıca canlı sınıf uygulamalarından da faydalandılar. Milli Eğitim Bakanlığımız dünyada uzaktan eğitim uygulayan en iyi ülkelerden biridir. Bu konuda daha iyi olmak için çalışıyoruz. Aslında, bu sınav tüm öğrencilerimizin girmesi gereken bir sınav değildir. Bu, öğrencilerimizin en fazla yüzde 15’ini ilgilendiren bir sınavdır. Öğrencilerimizin yüzde 90’ı sınavsız okullarda eğitim görecek. ”

Ziyaretin ardından Yalova Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, Ortaöğretim Genel Müdürü Cengiz Mete’ye çizgi grafiği sundu.

Saim Çotuk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi