Manisa’dan denizsiz balık ihraç ediyorlar

Manisa’dan denizsiz balık ihraç ediyorlar
11:12 - Haziran 19 2020 Cuma

Manisa’nın Köprübaşı, Demirci ve Salihli ilçelerinde bulunan Demirköprü Barajı’ndaki balıkçılar, 15 Haziran’da başlayan sezona “Vira bismillah” dedi. Sezondan umutla, balıkçılar tekrar avlanma heyecanını yaşadılar. Sahili tekneyle balık tutan bir gecede balık tutuyorlar, Türkiye’nin tüccarlara balık tartılarını tarttıktan sonra burada kurulan çeşitli illerden balık almasını sağladılar. Manisa’da Türkiye’nin çeşitli illerinde deniz balıkları tutulmaz ve yurtdışında alıcı bulunur.

Yaklaşık 20 yıldır balık tuttuğunu söyleyen Mustafa Akgün, sezonun bol başladığını belirterek, “Yaklaşık 20 yıldır balık avlıyorum. Sezonu 3 ay boyunca kapatmanın kolaylığı ile balıklar biraz serbest kaldı. İlk günden itibaren iyi bir başlangıçtı. Sonraki günlerde, balıkçılık neredeyse yarıya inmiştir. Sezon geçen yıldan daha iyi başladı. Geçen yıldan daha azdı. “Geçen yıla göre iyi.”

Barajlardaki düşük su seviyesi nedeniyle av sezonunda sıkıntı yaşadıklarını belirten balıkçı Ramazan Uysal, “Yaklaşık 25 yıldır balık avlıyorum. Bu sezon normal başladı. Hava çok sıcak olduğu için balıklar uzanıyordu. Isı nedeniyle avcılıkta biraz sorun vardı. Düşük su seviyesi nedeniyle bizim için çok zararlıdır. Barajların dolgunluğu biraz daha fazla olsaydı çok daha iyi olurdu. Fiyatlar normal sazan balıklarımız için 10 lira ve yayın balığı için 11 liradır. Yayın balımız Bursa, Aydın tarafına çok şey katıyor. Sazan balığımız Manisa’da çok şey yapıyor. Sazan balığımızı Manisa’da genellikle tüketiyoruz, ancak yayın balığı ihraç ediyoruz. Otellere çok satılıyor ”dedi.

“Türkiye’deki balık kaçakçılarının önünü kırmazsak”

Türkiye’de balıkçılık ve balık ticareti yapan Osman Doğan’ın en iyi balıkçılık kooperatifleri silahları bulunduğunu belirterek balıkçılık avcılığına zarar verildiğini söyledi. Doğan, “Demirköprü Barajı’nda balıkçıyız. Biz de ticaret yapıyoruz. Ekmeğimiz balık tutmaktır. Neyse ki, sezon çok iyi değil, çok kötü değil. Hava ısınıyor. Çok sıcak olunca balık olmaz. Balıkları burada iyi izliyoruz. Türkiye barajımızın kollarındaki en güzel balık, balıkçılarımız. Türkiye balığın önünde kalamaz, kaçakçıları kırmaz. Kesinlikle küçük balıkları izlememiz gerekiyor. ”

“Manisa’da denizsiz balık ihraç ediyoruz”

Manisa’dan deniz balıkları ihracatı, Dogan olmadıklarını belirterek, “Burada balıkların Türkiye iç pazarına kaldırıldığı, dış pazarda Irak, Suriye, Ürdün ve Lübnan’a da gitti. Onları dünyanın her yerine gönderiyoruz. Denizsiz Manisa’da balık ihraç ediyoruz. Manisa’da balık ihraç ediliyor “dedi.

Bursa’daki restoran balıkları Manisa’dan gidiyor

Manisa’daki barajlardan çıkarılan balıkları Bursa’daki restoranlara sattığını belirten Ahmet Yılmazoğlu, “Manisa’dan balık almaya geldim çünkü göllerdeki balıklar azalıyor. Manisa’nın balığı Bursa’da çok popüler. Buradan sazan ve yayın balığı alıyorum. Bursa’daki restoranlara veriyoruz “dedi.

Öte yandan yeni sezonda “Vira bismillah” diyen balıkçılar İhlas Haber Ajansı ekibi tarafından havadan görüntülendi. Balıkçıların sabahın erken saatlerinde balık tutması, güneşin ilk ışıkları ile birlikte belgesel görüntüler yarattı.

Aykut Yeniçağ – Önder Aydın – Behzat Akcan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi