Man Adası’nda Yargı: Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarına 197 bin lira manevi tazminat ödeyecek

Man Adası’nda Yargı: Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarına 197 bin lira manevi tazminat ödeyecek
18:00 - Temmuz 14 2020 Salı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınları yurtdışına para transfer ettiklerini iddia ettiklerinde, sanık Kılıçdaroğlu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na 1.5 milyon liralık manevi tazminat olarak 197 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Dosya Temyiz Mahkemesine taşındı. İstanbul Bölge Adalet Divanı 4. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Dava yerel mahkemenin Anadolu 5. Hukuk Mahkemesinde yeniden açıldı.

Duruşmaya davacı avukat Recep Tayyip Erdoğan ve sanık Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Başkan Vekili Aykut Erdoğdu duruşmayı dinleyici olarak izledi.

“Hakim talebinin reddi davayı genişletmek”

Mahkeme hakimi, sanığın avukatı Celal Çelik’i 13 Temmuz 2020’de dilekçenin hakime gönderdiğini kaydetmiştir. Bununla ilgili konuşan Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız, “Gerekli koşulların karşılanmadığı için karşı tarafın talebinin reddedilmesini talep ediyoruz. Talebin davanın uzatılması olduğunu düşünüyoruz ve sözlü yargılamalara devam etmek istiyoruz. ”

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, “Bir hakimin reddedilmesi hâkim ve meslektaş olarak avukat için iyi değildir. Haklı olarak veya bir anlamda davayı uzatmayı reddetsek de, bu konuda açıklamalar yapacağız. Bu mahkemeye atandığınızdan beri hukuka aykırı davranıyoruz. Yoklukta verdiğiniz kararla temettü verdiğiniz açıktır. Yurtdışına para göndermediğini ispatlayamama nedenine güvenmiştiniz. Sayın Cumhurbaşkanı tarafından ifade edilen tüm gerçekler doğrudur. “Avukat Çelik, kanıtların toplanmasını istediklerini söyledi.” Neden delillerimizi toplamadınız? Kanıtlarımızı yasadışı bir şekilde toplamadınız. Size güvenmiyoruz sevgili yargıç. Hakimin ret prosedürünü izlemenizi istiyoruz “.

Hakimin talebini reddetme

Mahkeme, ret nedenine ilişkin ikna edici bir kanıt ve gösterge bulunmadığını, dilekçelerin soyut iddialar içerdiğini ve davanın uzatılması amacıyla ret talebinin yapıldığını ifade eden mahkeme, sanığın talebini reddetmeye karar verdi.

Davacının avukatı Ferah Yıldız, “Bu dava esas itibariyle değil, usul açısından kırıldı. Tüm kanıtlar dosyada mevcuttur. Sanığın avukatı davayı kişiselleştirdi ve siyasi bir kareye dönüştürdü. Diğer taraf müşterileri tehdit etti ve savunma limitlerini aştı. Mahkemeyi ve müvekkillerini mağlup ettiklerini söyleyerek davayı kabul etmeye karar verdiler çünkü bu davayı kaybedeceklerini biliyorlardı.

197 bin lira ahlaki tazminat ödeyecek

Davayı karara bağlayan mahkeme, aynı kararı, Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 110 bin TL, Ahmet Burak Erdoğan’a 15 bin TL, Ziya İlgen’e 17 bin TL, Mustafa Erdoğan’a Osman Ketenci’ye 25 bin TL verdi. Ahlaki tazminat için toplam 197 bin lira, 20 bin TL ve Mustafa Gündoğan’ın 10 bin TL ödediğine hükmetti.

Ne oldu

CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Kasım 2017’de yaptığı grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ailesinin ve yakın arkadaşlarının Man Adaları merkezli bir şirkete para aktardığını iddia etti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Ahmet Burak Erdoğan, kayınbiraderi Ziya Ilgen, Osmanürenci ve işadamı Mustafa Gündoğan, İstanbul 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne 1 dava ile mahkum edildi. 5 milyon TL. Açmıştı.

Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 7 Haziran 2018 tarihli kararında Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 110 bin TL, Ahmet Burak Erdoğan 15 bin TL, Ziya İlgen 17 bin TL, Mustafa Erdoğan 25 bin. TL, Osman Ketenci’ye 20 bin TL ve Mustafa Gündoğan’a 10 bin TL olmak üzere toplam 197 bin lira tazminat ödemeye karar verdi. Dosya, Yargıtay’ın ‘bozma emri’ sonrasında yerel mahkemeye tekrar gönderildi.

Gamze Erdemir

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi