Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?

Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar?
15:53 - Mayıs 5 2020 Salı

2020 malulen emeklilik maaşı kapsamında yapılan değişiklikler ve alınan kararlarla birlikte malulen emeklilik maaşı tutarı yeniden hesaplanmış ve ilgili iletişim kanalları aracılığı ile kamuoyuna duyurulmuştur. Malulen emeklilik diğer emeklilik çeşitlerinden farklı olarak, meslek hastalıkları veya çalışma süresi içerisinde bireyin yaşadığı talihsiz olaylar kapsamında artık o işi yapamayacak olması ya da herhangi bir işte çalışarak geçimini sağlayamayacak olması halinde ilan edilen emekliliktir. Bu emeklilik çeşidinde yaş sınırı bulunmamaktadır. Bireyin çalışamayacak durumda olması halinde yaşına bakılmaksızın emekliliğine karar verilir. Bu şekilde emekli olan bireylere malulen emeklilik maaşı kapsamında belirlenen tutarda aylık olarak maaş ödemesi yapılmaktadır.

Malulen Emeklilik Ne Demektir?

Malulen emekli olan bireyler çalışma ve para kazanma gücünün tamamını veya bir kısmını çalışma süreleri boyunca yaşadıkları fizyolojik sebeplerden ötürü kaybeden bireylerdir. Bu bireylerin sigortalı olarak çalıştıkları süre zarfı dikkate alınmadan emekli olmalarına karar verilir. Çünkü fizyolojik olarak bir işte çalışması ve gelir elde etmesi mümkün olmayan bu bireyler temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için maddi anlamda desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bu desteğin sağlanabilmesi için bireyler malulen emekli olurlar.

Nasıl Malulen Emekli Olunur?

Malulen emeklilik şartları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan şartlardır. Bu şartlara göre bireylerin malulen emekli olabilmesi için şu şartları sağlıyor olması gerekmektedir:

  • SSK, BAĞKUR veya Emekli Sandığı kapsamında sigortalı bulunuyor olması
  • Sigortalı olarak en az 10 yıl süreyle çalışmış olması
  • Bireyin, sağlık kurulu tarafından en az %60 oranında çalışma gücü kaybına uğradığının tespit edilmesi ve onaylanması
  • SSK kapsamındaki bireyler için bireyin işten ayrılması
  • BAĞKUR kapsamındaki bireyler için ticari faaliyetlerinin son bulmuş olması 
  • Emekli sandığı kapsamındaki bireylerin ise görevlerinden ayrılmış olması gerekmektedir.

Malulen Emekli Maaşları 

2020 malulen emekli maaşı bakanlığın belirlemiş olduğu ve karar verdiği değişikliklerin uygulanması ile birlikte yeniden hesaplanmıştır. Buna göre 2020 yılı itibari ile malulen emeklilik maaşı uygulanan yaklaşık yüzde 6’lık zam ile 1.597 TL olarak belirlenmiştir. Malulen emekli olabilmek için gerekli şartları karşılayan bireyler tüm işlemler tamamlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ederek maaş almaya başlayabilirler. Bu kapsamda atılacak olan adımların dikkatli atılması ve ilgili belge ve bilgilerin eksiksiz olarak sağlanması gerekmektedir. Özellikle ağır işlerde çalışmakta olan bireylerin yararlanmakta olduğu malulen emeklilik kapsamına son yıllarda bazı esnetmeler uygulanmış ve sadece fizyolojik olarak değil aynı zamanda çalıştıkları süre zarfında psikolojik ve diğer anlamlarda yıpranmış olan bireylerin de malulen emeklilik kapsamına alınmasına karar verilmiştir.   

 

Malulen Emekli Olanlar Nereden Maaş Alır?

Malulen emeklilik maaşı almak için kullanılacak olan aracı kurumlar veya bankalar diğer emeklilik sistemlerinde kullanılanlardan farksızdır. Malulen emekliliğin diğer emeklilik tiplerinden tek farkı emekliliğin oluşma koşullarıdır. Diğer emeklilik tarzlarında emekliliğin oluşumu bireyin çalıştığı süre zarfının yeterli olması veya bireyin belirli yaş sınırına kadar aylık olarak düzenli ödeme gerçekleştirmiş olması iken malulen emeklilikte aranan şart bireyin çalıştığı işi devam ettiremeyecek ve herhangi bir işte çalışamayacak düzeyde fizyolojik anlamda yetersiz veya yıpranmış olmasıdır.

Malulen Emeklilik Başvurusu

Malulen emeklilik başvurusu durumunun tespit edilmesi için ikamet edilen il veya ilçedeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünün ilgili servislerine bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Daha sonra birey, sağlık kurulu raporlarının temin edileceği yetkili hastanelere sevk edilir. Yapılan incelemeler sonucunda bireyin malulen emekliliğine karar verilir ve birey malulen emeklilik maaşı almaya başlayabilir.

 

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi