Lityum geleceğin silahıdır

Lityum geleceğin silahıdır
08:12 - Eylül 5 2020 Cumartesi

Petrol, bugün dünyadaki zenginliğin sembolüdür, ancak çok yakın bir gelecekte gıdalardan sonra en büyük silah lityum olacaktır. Cep telefonlarından bilgisayara, uzay araçlarından nükleer santrallerdeki sistemlere, otomobillerden roketlerin itiş gücüne kadar pek çok kritik alanda kullanılan lityumun önemi o kadar arttı ki bu madenin fiyatı 1.000 dolar oldu. 2001 yılında kilogram başına, 2019 sonunda 20 bin dolara yükseldi. Bu kıymetli madenlerde 9 bin dolara kadar düşen pandeminin azalması nedeniyle talep azalan Türkiye’ye kadar neredeyse hiç rezerv yok.

Öte yandan, eşsiz madenlerden biri olan bor madeninin rezervlerinin yüzde 70’inin bulunduğu ülkemizde, çıkan atık sudan lityum element üreten fabrikada montaj işlemleri başlamıştır. bor işleniyor ve yıl sonunda devreye girmesi bekleniyor. Temmuz ayında bir açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor sahalarındaki killerden kritik hammadde lityumu çıkaracak sistemle üretime başlayacaklarını, 10 ton lityum üretim kapasitesi konulacağını söyledi. ilk etapta kullanın. 2016 yılında 4.600 kilograma yakın lityum ithalatına 94 milyon dolar ödediğini bilen Türkiye, 2019 yılında 9 bin kilograma çıkarıldı. Bor madeninin atıklarından lityum üretimi sağlayacak fabrikada yapılan üretim, yurt içi ihtiyaçların yanı sıra ihracata da olanak sağlayacak. Enerji Bakanı Dönmez, bu yatırıma ilişkin yaptığı açıklamada, “Killerde 2.000 ppm’e yaklaşan bor alanlarında lityum içeriğini gösterdi. Bu konudaki çalışmalar sonuç verdi. Eti Maden, yeni bir üretim yöntemi deneyerek bor ve lityumu Bor üretim tesislerinde açığa çıkan zayıf sıvı çözelti, lityum karbonat üretimini başardı.İlk aşamada yıllık 10 ton lityum üretim kapasiteli tesisi devreye alacağız ve sektöre yönelik lityum taleplerini karşılayacağız. yerli kaynaklardan “.

FİYAT ARTACAK

2019 yılı sonunda 20 bin dolar olan 1.000 gram lityumun fiyatı salgın nedeniyle 9 bin dolara düştü. Ancak AB’nin stratejik ürün listesine lityumu dahil etme kararı hem fiyatı artıracak hem de tedarikte zorluklara neden olacaktır. Söz konusu fiyat 2001 yılında 1.095 dolar seviyesindeydi.

OTOMATİKTEN TELEFONA

Know Turkey elektrikli otomobil olarak tasarlandı. Bu nedenle cep telefonlarından uzay araçlarına, İHA’lardan her mobil cihazda kullanılması gereken lityum kritik öneme sahiptir. Pil ve akülerin yanı sıra lityum, elektrikli otomobillerde, nükleer santrallerde soğutucu olarak ve roketlerde itme sağlamak için kullanılır. İlaç endüstrisinde lityum, seramik ve cam yapımında da kullanılmaktadır. Bu yıl talebin beşte birinin elektrikli araçlardan gelmesi bekleniyor.

REZERVİN YÜZDE 57,5’i ŞİLİ’DE

Dünyada toplam 13 milyon 919 bin ton lityum rezervi bulunmaktadır. Elektriğin depolanması için pillerin üretiminde kullanılan lityum, rezerv açısından dünyanın en büyük Güney Amerika ülkesidir. İşte dünyadaki lityum rezervlerinin listesi:

Şili: 8 milyon ton

Avustralya: 2,7 milyon ton

Arjantin: 2 milyon ton

Çin: 1 milyon ton

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi