Litvanya’da kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde korkutucu artış

Litvanya’da kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde korkutucu artış
12:00 - Kasım 13 2020 Cuma

Kuzey Doğu Avrupa ülkelerinden biri olan Litvanya, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri açısından Avrupa’da birinci sırada yer alıyor. Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat, Batı Avrupa’da her yıl 100.000 kadından 0,4’ünün öldürüldüğünü ve bu oranın Litvanya, Letonya ve Karadağ’da çok daha yüksek olduğunu açıkladı. Çalışma ayrıca Litvanya’nın Bosna Hersek ile birlikte kadın cinayetlerinin çoğunun aile üyeleri tarafından işlendiği iki ülkeden biri olduğunu ortaya koydu. İnsan Hakları İzleme Örgütü, yılda 30.000 kadının şiddet mağduru oldukları gerekçesiyle kolluk kuvvetlerine başvurduğu Litvanya’da, kadına yönelik fiziksel ve psikolojik şiddetin ekonomik ve cinsel şiddetten daha yaygın olduğunu söyledi.

Her 3 kadından biri şiddete maruz kaldı

Ülkede faaliyet gösteren kadın örgütleri, corona virüs salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların Litvanya’da kadına yönelik aile içi şiddetin artmasına da yol açtığına dikkat çekti. Buna göre, 2020 yılının ilk çeyreğinde Litvanyalı kadından sadece üçte biri şiddete maruz kaldı. Kadın kuruluşları, 2020 baharında karantina sırasında öldürülen kadın sayısının 2019 boyunca öldürülen kadın sayısından fazla olduğunu belirtti.

Nüfusu 2 milyon 800 bin olan ülkede cinsiyet eşitsizliği aile içi şiddetin başlıca nedeni olurken, salgın nedeniyle tecrit koşulları ve sosyal ilişkilerin kısıtlanması şiddeti artıran diğer nedenler arasında yer alıyor. Kadın örgütlerine ek olarak Litvanya Cumhuriyeti İstatistik Ofisi, 2019 yılında eşleri veya partnerleri tarafından öldürülen kadınların oranının 2018’e göre yüzde 61,5 arttığını bildirdi.

Ebru Orhan

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi