Libya Başbakanı serracar: “Türkiye’ye derinden minnettarız”

Libya Başbakanı serracar: “Türkiye’ye derinden minnettarız”
20:00 - Haziran 19 2020 Cuma

Libya Başbakanı Fayiz el-Serrac, İtalyan gazetesi La Repubblica için bir makale yazdı. Serrac makalesinde uluslararası güçleri ülkesinde demokratik seçimleri desteklemeye ve Libya’yı yeniden inşa etmeye çağırdı. Başbakan serracar, Türkiye’nin ülkeye verdiği desteği ifade ederek, “Türkiye’ye derinden minnettarız” dedi.

Libya’da totaliter bir rejim kurmak isteyen Putschist General Hafter’ın 14 aydan uzun süredir yasadışı saldırılarla mücadele ettiğini söyleyen Serrac, Trablus’u terörün başkenti ve aşırı uçların sığınakları olarak başlatmaya çalıştığını açıkladı Hafter zulmünü aklamak. Başbakan, Khafter güçlerinin DAEŞ’in Derna’daki faaliyetleri tolere ettiğini kanıtladığını belirtti. Serrac, sivillerin kaçarken sivil yerleşimlerde bıraktıkları binlerce mayını temizlemeye başladıklarını aktarırken, sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlamayı amaçladıklarını açıkladı. Başbakan Serrac, “Bu hain milis gücü geldiği yere dönene kadar durmayacağız. Hafter’ı destekleyenleri, Hafter’ın baskılarına yeniden düşünmeye ve itaat etmemeye çağırıyoruz.” Dedi.

“Türkiye’ye derinden minnettarız”

Aralık 2019’da Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Türkiye ve Cezayir ile varılan güvenlik anlaşmalarını hatırlatan Libya Başbakanı’nı başlatmayı talep ettiler, “Birleşmiş Milletler, Hafter saldırısını engelleme girişiminde bulunmadığından kendimizi doğru savunmak için “dedi. Serracar Başbakanı, ülkenin Libya’daki en zor döneminde onu unutamayacağını vurgulayarak, “Türkiye’ye derinden minnettar olduğumuzun altını çizmek istediğim saldırganlık karşısında somut önlemler alarak örnek aldık” dedi. .

“Libya egemen bir devlettir, istediği ülke ile bir anlaşma imzalar”

Denizcilik yetki alanları ve Libya ile Türkiye arasındaki sınırlama anlaşması konusundaki eleştirilere de işaret eden Başbakan serracar “Libya egemen bir devlet. Anlaşmayı istediği şekilde yapma hakkı var, özellikle de bu anlaşmalar uluslararası yasal çerçevede “dedi. Libya Başbakanı, anlaşmanın meşruiyeti ve geçerliliği konusunda şüpheler olması durumunda uluslararası mekanizmaların ve mahkemelerin varlığını da vurguladı.

AB ve BM’ye destek çağrısı

Başbakan Serrac da makalesinde Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) çağrısında bulundu. Hükümetinin Libya’da herhangi bir diktatörlüğün ortaya çıkmasına izin vermeyeceğinin altını çizen Serrac, “Avrupa devletlerini ve AB’yi bu vizyonu gerçekleştirmede bizi desteklemeye davet ediyorum. BM’yi Libyalıları birleştirme çabalarımıza destek vermeye devam etmeye çağırıyorum ve siyasi bir çözüm yaratmak: Libya halkı için Batı’nın temelinde yatan siyasi ve sosyal değerlerin örneğini alıyoruz.

Burak Ortahamamcılar

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi