Kuzu Kelle Ramazan Sofralarında

Kuzu Kelle Ramazan Sofralarında
12:58 - Mayıs 18 2019 Cumartesi

Kuzu kelle özellikle Ramazan ayında Sivas yöresinde iftar sofralarının baş köşesinde bulunan yemekleri arasında yer almaktadır.
Sivas yöresinin en lezzetleri et yemekleri arasında yer alan kuzu kelle çok uzun süren pişirme süresinin ardından sofralarda yerini alıyor. Kuzu kelle yapılışı çok zahmetli olmasının yanında oldukça lezzetli olduğu için Ramazan ayında Sivas sofralarında çokça tercih ediliyor.

SİVAS’IN LEZZETLERİNDEN KUZU KELLE RAMAZAN SOFRALARINDA

Kuzu kellenin yapılışı ve sunumunun farklılığı dikkatleri çekmektedir. Bu yemek için özel olarak hazırlanmış fırınlar bulunuyor. Bu fırınlarda 12 saat kadar pişirilen kelleler sunum için sofraya getiriliyor. Uzun süren pişirme olayından sonra bu yemek balta ile kırılarak afiyetle yenmektedir.

Fırında uzun süre pişen kelle balta ile parçalandığında içinde bulunan beyin, dil, göz gibi tüm organları da tüketiliyor. Yılın diğer zamanlarında özellikle soğuk Sivas günlerinde çok tüketilen kelle Ramazan ayında da yoğun olarak yapılmakta ve tüketilmektedir.

Sivas’ın en çok bilinen lezzetleri arasında yer alan kuzu kelle ustalığı yapan ve 20 yıldır bu işle uğraşan Eren Sönmez kelle hakkında bilgilerini paylaşıyor. Sönmez, 200 yıldır atalarımızın bu lezzeti deneyip Sivas halkının beğenisine sunduğunu belirtiyor. Kelle pişirmenin Sivas’a ait bir gelenek haline geldiğini ve kelle bağımlılarının bulunduğunu ifade ediyor. Ramazan ayında kellelerin bir gün önceden fırına atıldığını ve bir gün sonra bu kellelerin iftar saatine yetiştiğini söyleyen Sönmez özellikle Ramazan ayında siparişlerin arttığını da belirtiyor.