Kuruyan Ömerli Barajı’nda mahsur kalan yavru balığın havadan görüntülendiği kurtarma operasyonu

Kuruyan Ömerli Barajı’nda mahsur kalan yavru balığın havadan görüntülendiği kurtarma operasyonu
10:12 - Ocak 4 2021 Pazartesi

Barajdaki su metrelerce çekilirken kalan su birikintilerinde on binlerce yavru balık telef oldu. Pendik Belediyesi ekipleri ve Ömerli Barajı gönüllüleri yavru balıkları kurtarmak için zamanla yarıştı. Kurutma Barajı’ndaki yavru balıkların kurtarma operasyonu havadan görüntülendi.

Ülke genelinde yağışların azalmasıyla birlikte kurak sonbaharın ardından tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Yine İstanbul’da kurulan Ömerli Barajı’nın son durumu havadan görüntülerde ortaya çıktı. Baraj sularının çekilmesiyle su birikintileri oluşmuştur. Oluşan su kütlelerinde “sazan, kefal, yay, levrek” türünden on binlerce yavru balık mahsur kaldı. Su kütlelerindeki oksijen eksikliği nedeniyle balıkların bir kısmı telef oldu. İhbar üzerine Pendik Belediyesi ekipleri ve Ömerli Barajı Gönüllüleri ekibi harekete geçti. Ekipler zamanla su birikintilerine hapsolmuş yavru balıkları kepçe ile yakalamak ve ardından kovalar aracılığıyla derin sulara bırakmak için yarıştı. Ekiplerin yoğun çalışmaları sonucunda on binlerce yavru balık kurtarıldı. Öte yandan yavru kurtarma operasyonu drone ile havadan görüntülendi.

“Gençlerin öldüğünü gördük”

Barajda yavru balıkların öldüğünü gören Fatih Ağırkan, “Ömerli Barajı kenarında epey vakit geçiriyoruz. Baraj suyunun aşırı çekilmesi sonucu topak denilen su birikintileri oluştu. Ömerli Barajı Gönüllüleri ekibi, karaya oturmuş on binlerce balığı ölmeden önce derin sulara düşürdük. Geleceğimizi koruyoruz ”dedi.

“Onbinlerce yavru balığı derin sulara düşürdük”

Kuru barajda yavru balıkları kurtarma ekibinde görev alan Naim İbiş, “Ömerli Barajı’nın tüm Emirli bölgesi geçtiğimiz aylarda su ile doldu. Suyun çekilmesi ile yavru balıklar su birikintilerine hapsoldu. Belediye ekiplerimiz ve gönüllü arkadaşlarımızla birlikte mahsur kalan onbinlerce çocuğu kurtardık ve derin sulara bıraktık. İnşallah su sorunumuz bir an önce çözülür ”dedi.

Halit Arslan – Aykut Zor

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi