Kuraklık bazilikayı vurdu … İkinci Göbeklitepe olacaktı, kuşlar için yuva oldu

Kuraklık bazilikayı vurdu … İkinci Göbeklitepe olacaktı, kuşlar için yuva oldu
10:00 - Ocak 7 2021 Perşembe

Bursa’nın İznik ilçesinde göl kıyısına 50 metre uzaklıkta bulunan ve Aziz Neophytos adına yapıldığı belirlenen batık bazilika, suyun çekilmesiyle gün yüzüne çıktı. Tarih BC. 4. yüzyıla kadar uzanan ve Bitinya, Selçuklu, Roma ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İznik, 2014 yılında çekilen hava fotoğrafları sayesinde İznik gölünde 2.000 yıllık bir bazilika olduğunu ortaya çıkardı.

Bazilika şeklinde bir kilise kalıntısı olduğu belirlenen yapı, 50 metre açıkta, 6 metre derinlikte yer alıyor. 740 yılındaki depremde göl sularına gömülen bazilika, 2014 yılının en önemli keşiflerinden biri olarak gösterildi. Batık bazilika, kuraklık nedeniyle su yüzeyinin üzerinde yükseldi. Bazilikanın kuşların yuva yaptığı kısımları gün ışığına çıkınca meraklı vatandaşların ilgi odağı olmaya başladı.

Kafes içinde korunan bazilikanın en önemli kısımları suyun çekilmesiyle gün yüzüne çıktı. İznik Gölü kıyısında işletmesi olan Bekir Uslu, “20 yıldır İznik gölünde faaliyet gösteriyorum. Bu geri çekilmeye ilk defa şahit oldum. Son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle Göbeklitepe olma yolunda ilerleyen bazilika gün ışığına çıktı. Kuşların yuvası haline geldi. Tedbirlerin acilen alınması gerekiyor. Durum çok kötü ”dedi.

Mehmet Buldu – İlkay Altay

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi