Kumsaldaki kum zambaklarını yolmanın cezası 73 bin lira

Kumsaldaki kum zambaklarını yolmanın cezası 73 bin lira
10:00 - Ağustos 20 2020 Perşembe

Adana’nın Karataş ilçesindeki Akyatan Plajı’nı her yıl Temmuz ayı sonunda başlayıp Ekim ortasına kadar süsleyen endemik bir tür olan kum zambakları bu yıl da çiçek açtı. Adana kıyılarını kokusu ve görünümüyle süsleyen kum zambakları, nesli tükenmekte olan hassas türler arasındadır. Kum zambakını hassas bir tür olduğu için koparmanın cezası bu yıl 73 bin lira olarak belirlendi.

“İnanılmaz bir kokusu var”

Konuyla ilgili açıklama yapan Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, “10 gün sonra buraları kum zambakları çok daha güzel süsleyecek. İnanılmaz bir kokusu vardır ve çok değerli bir bitkidir. Bu bitkinin soğanlarını alıp Karataşımızın çeşitli yerlerinde yetiştirip yetiştiremeyeceğimizi sorarak bir uygulamamız var ve bir ‘Kum Zambağı Festivali’ organize ediyoruz. Türkiye’de zambaktan daha az yer var ama Karataş isminin ön saflarında olduğu biliniyor “dedi.

“Vatandaşlarımızdan onları parçalamamalarını istiyoruz”

Kum zambakını koparmanın cezasının çok yüksek olduğunu belirten Topuz, “Endemik bir türdür. Bu noktada biz zaten vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Çiçek dalında güzel olması mantığı ile resmen soğanları alıp çeşitli bölgelere zarar vermeden dikeceğiz. Vatandaşlarımızdan da yasalar çerçevesinde hareket etmelerini ve onları ihlal etmemelerini istiyoruz. Bununla ilgili birkaç ceza davası açıldığını biliyoruz ”.

Umutcan Isledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi