Kumaş koronavirüs aşısından önce üretildi

Kumaş koronavirüs aşısından önce üretildi
11:00 - Ağustos 5 2020 Çarşamba

Sağlık alanında çalışan Ar-Ge ve İnovasyon Uzmanı Endüstri Mühendisi Reşan Arlıer, “Kumaşı Covid-19 salgını sırasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına adadık. Üretim hattı oluşturuldu ve sorun yok. Talepler gelmeye başladı. İlk olarak, hemşirelerimizin ve doktor arkadaşlarımızın günlük giydiği işyeri formaları üretiyoruz. ”

Ar-Ge ve İnovasyon Uzmanı Endüstri Mühendisi Reşan Arlıer’in 74 yaşındaki annesi salgının başlaması sırasında şüpheli korona virüsü nedeniyle hastanede kaldı. Aynı zamanda eş ve oğul doktoru ve sağlık çalışanı olan Arlıer, annesi, karısı ve çocuğuyla iletişim kuramadığı için büyük bir üzüntü yaşadı. Korona virüsünü öldürebilen koruyucu bir kumaş düşünen Arlıer, bu fikri hayata geçirmek için çeşitli araştırmalar yaptı. Yaklaşık 1 ay boyunca çalışan Reşan Arlıer, önce su, sıvı ve hava geçirmez kumaşların Ar-Ge’sini tamamladı. Arlıer bu kumaşın kumaş prototipini ürettikten sonra, kumaşın korona virüsünü öldürmesi için çalıştı.

Bağımsız laboratuvarlarda onaylanmıştır

Bu çalışma sırasında, bir tekstil şirketinin CEO’su Ümit Çelik ile bir araya gelen Ar-Ge uzmanı, birkaç kez yıkandıktan sonra bile korona virüsünü yüzde 96,6 oranında etkisiz hale getiren bir kumaş yaratmayı başardı. İngiltere’de Mikrobiyolog Çözümleri LTD – MSL laboratuvarında da sertifikalı olan kumaşın üretimi Bursa ve Gaziantep’teki fabrikalarda başladı. İlk olarak, sağlık çalışanlarının tulumları ve kıyafetleri kumaştan üretilecektir. Bu nedenle, sağlık çalışanları tarafından kullanılan tek kullanımlık malzemelere daha az ihtiyaç duyulacaktır.

Maliyet azalacak

İl Sağlık Müdürlüğü Mali Analiz Birimi’nde, Arlıer, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı olarak görev yapmaktadır. Emrah Ceviz’in tavsiyesi ile başlayan çalışma ile, tek kullanımlık malzemelerin hastanelerde üretilen kumaşla değiştirilmesi durumunda ortalama yüzde 85 tasarruf sağlanabileceğini belirledi.

Birçok alanda kullanım için

Covid-19 dahil diğer virüsleri ve bakterileri nötralize eden özel bir teknoloji ile üretilen kumaş, su itici ve yüzde 90 hava filtrasyonu sağlayarak insanları korur ve su geçirmez ve tekrar kullanılabilir. Kovid-19 dahil diğer virüsleri ve bakterileri 60 kez yıkadıktan sonra bile yüzde 96,6 oranında nötralize etmek için analiz edilen kumaştan maskeler, eşarplar, eşarplar, battaniyeler ve dua paspasları da yapılacak.

“Hem ülkemiz hem de dünya için çok anlamlı olacak”

Bu konuda İHA muhabirine açıklama yapan Reşan Arlıer, aşı bulunmadan önce böyle bir kumaş ürettiklerinden memnun olduklarını belirterek, “Artık aşı olmadığında kumaş Ar-Ge’ye başvurduk. Kumaş çok değerli bir kumaştır. Bu kumaşların yaşlı ve kronik hastalarımız tarafından giyilmesi sağlıklarını daha fazla koruyacaktır. Ayrıca Covid-19 kontaminasyonu riskini azaltacaktır. Hem ülkemiz hem de dünya için çok anlamlı olacağına inandım. ”

“60 yıkama sırasında terlemez ve özelliklerini kaybetmez”

Üretilen kumaşın İngiltere’den onaylandığını ve 60 yıkama sırasında özelliklerini kaybetmediğini vurgulayan Arlıer, daha sonra şunları söyledi:

“Aslında sağlık profesyonellerini nasıl daha iyi koruyabileceğimizi başladım. Tek kullanımlık ürünler dışında neler yapabileceğimizi, sürdürülebilir ve sürdürülebilir olabileceğimizi düşündük. Geleneksel dokuma teknolojimiz üzerinde çalışmaya başladık. Sonra nasıl antiviral ve antibakteriyel özellik kazanabileceğimiz üzerinde çalıştık. Bu süreçte birçok kişi bana olumsuz cevap verdi, ancak Ümit Çelik bana olumlu cevap verdi. Onunla çalışmaya başladık. 7 Temmuz’da hazırladığımız kumaş, İngiltere’de antibakteriyel ve antiviral olan bağımsız laboratuvarda% 90 hava geçirmez,% 100 su itici ve terlemedi. Kumaş bu özelliği 60 yıkamaya kadar korur. ”

“1 saatte kumaşların yüzde 96,2’sini öldürüyor”

Kumaş, AR-GE ve inovasyon uzmanı fikri mülkiyet hakkı için Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını belirten Endüstri Mühendisi Reşan Arlıer, “Finansal acıya baktığımızda yüzde 80 daha uygun. Bin çalışanı olan bir hastanede ortalama tek vardiya maliyeti 2 milyon TL. Bu kumaşların maliyeti yaklaşık 250 bin TL. Hem sağlığımız hem de paramız korunuyor. Bu kumaş, Kovid-19 dahil tüm virüsleri öldürür. İlk saatte tüm virüslerin yüzde 96,2’sini nötralize eder. Virüs kumaşa temas ettiği anda, kumaşın içindeki özel kimyasal hücre zarı parçalanır ve 1 saat sonra virüsün neredeyse yüzde 97’si etkisizdir. Bunu 8 saat boyunca Kovid-19 hastalarıyla çalışan sağlık profesyonelleri için düşündüğümüzde, gerçekten koruyucu özelliği çok değerlidir. Bu kumaş özel bir teknikle geliştirilmiştir. Dünyada bu özelliklere ve teknolojiye sahip bir kumaş henüz geliştirilmemiştir. ”

“Hemşirelerimizin ve doktor arkadaşlarımızın işyeri formalarıyla başladık”

Kumaşı Covid-19 salgını sırasında hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına adadıklarını belirten Arlıer, “Mescit, başörtüsü, bebek battaniyesi, iç giyim ve ev tekstili konusunda bu yeniliği değerlendirebiliriz” dedi.

“Endişeye gerek kalmayacak”

Üretimin şimdi başladığını vurgulayan CEO Ümit Çelik, “Bursa ve Gaziantep’te şu anda 6 milyon metrekarenin üzerinde bir üretim bandı oluşturuldu, ancak hedefimiz 10 milyon metrekaredir. Şimdilik sorun yok. Arkadaşlarım bana ulaşıyor, şirketlerden talep geliyor. Üretime, hemşirelerimizin ve doktor arkadaşlarımızın günlük giydiği iş yeri formalarıyla başladık. ”

Umutcan İşledici – Elif Ayşenur Koyu

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi