Kullanılmış araç ticareti profesyonelleşiyor

Kullanılmış araç ticareti profesyonelleşiyor
11:00 - Ağustos 24 2020 Pazartesi

Kullanılmış araç alım satımı için hazırlanan yeni yönetmelik geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, ikinci el araç ticareti yapan vatandaşların satışlarına devam edebilmeleri için İl Ticaret Müdürlüklerinden “Yetki Belgesi” almaları zorunlu hale getirildi. Ayrıca belirli bir süre satılacak araçlar için kilometre garantisi verilmesi ve ekspertiz raporları konusunda düzenlemeler yapılmıştır. Yeni çıkarılan düzenleme neticesinde her yıl milyonlarca satış yapılan kullanılmış araç sektöründe sahtecilik önlenecek ve tescilli işletmeler aracılığıyla araç satışı yapılacak.

“Bu, bu işin artık merdivenlerin altında kalmamasını ve profesyonelleşmesini sağlayacaktır”

Yeni düzenlemenin kullanılmış araç sektörüne profesyonellik getireceğini belirten Eskişehir Oto Bayileri Yardım Derneği (ESGAD) Başkanı Haluk Olcay, kayıt dışı işlemlerin sona ereceğini söyledi. Belgeye sahip olmak isteyen satıcıların belli şartları yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Olcay, “13 Şubat 2018 tarihinde ikinci el motorlu araç ticaretini düzenleyen bir yönetmelik yayınlandı. Bu düzenleme 15 Ağustos 2020 tarihinde güncellenmiştir. Bu düzenleme, öncelikle kayıt dışı işlemlerle mücadele için hazırlanmıştır. Kullanılmış araç ticareti yapan tüm arkadaşlarımızın artık profesyonel bir yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. Daha sonra İl Ticaret Müdürlüklerinden yetki belgesi alarak ticarete devam edecekler. Ancak, şu anda bu aşamada bazı mekansal zorluklar var. Bu ticaret hangi şartlar altında kaç metrekare yapılabilir? Yönetmelik ile 8 yaşına kadar olan araçlara 3 ay 5 bin kilometre garanti verilmesi zorunludur. Aynı zamanda uzman firmaların yükü de artmıştır. Yönetmelik artık bu işin merdivenlerinin altında olmayacak, ancak galeri sahipliğinin eski sözlerinin ortadan kalkmasını ve alanın profesyonelleşmesini sağlayacaktır. Yönetmeliğin bu şekilde çıkmasından memnunuz ”dedi.

“Kullanılmış araba endüstrisinde büyük ölçüde kayıt dışılık var”

Kullanılmış araç sektöründe her yıl milyonlarca kayıtsız aracın satıldığını belirten Haluk Olcay, şunları söyledi:

Bu yönetmelikte büyük bir fikir birliği var. Bu düzenleme, 2009 yılında başlayan uzun bir çalışma sonucunda ortaya çıktı. Çalışma arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu bu düzenlemeyi destekliyor. Satışları kaydetmek bizim önceliğimizdir, çünkü kullanılmış araba endüstrisinde çok fazla kayıt dışılık vardır. Bunu rakamlara koyarsak 2019 yılında ikinci el motorlu kara taşıtları ticareti 7 buçuk milyon adet oldu. Bu rakamın 2020’de 8 buçuk milyona ulaşmasını bekliyoruz ancak kayıtlı işletmelerin sadece 2 milyon bandına ulaştığını görüyoruz. Dolayısıyla 5 milyonun üzerinde kayıt dışılık var. Hükümetimiz de bu kayıt dışılığın farkındadır. Bu düzenleme bizi bu işi yapanların hakkını verecek bir döneme soktu. ”

“Vergi mükellefi olmayanlar bu işi yapamayacaklar”

Mesleki yeterlilik belgesi almak için sınava giren ikinci el araç satıcısı Mustafa Ekimci, sektöre vergi mükellefi olmayanların dahil olamayacağını belirtti. Sektörün gelişmesi için yapılan düzenlemelerin önemine değinen Ekimci, “Mesleki yeterlilik sınavına bugün girdim. Bu düzenleme bizim için çok güzel oldu. Önümüzdeki dönemde 1 Eylül’den itibaren sertifikası olmayanlar, dükkanı olmayanlar veya bizim gibi vergi mükellefi olmayanlar bu işi yapamayacak. Piyasada bu işi yapanlar kayıtsız yapıyorlardı. Bunlar önlendi. “Bu işi kimin yapıp yapmadığı belli olacağı için bizim için iyi olacak.”

Şevket Can Cikot – Abdullah Güçlü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi