Kullanılmış araç pazarında durgunluk

Kullanılmış araç pazarında durgunluk
10:00 - Kasım 19 2020 Perşembe

Pandemi döneminde otomobil üretimindeki düşüş, talebe bağlı olarak otomobil fiyatlarının artmasına neden oldu. Yeni arabaların yüksek maliyeti nedeniyle tüketiciler ikinci el arabalara yöneldi. Bu nedenle aylardır hareketli olan ikinci el otomobil pazarı bu dönemde durgunluk yaşıyor. Otomobil galerileri, bu durgunluğun nedenini kış döneminde satışlardaki düşüşe ve salgının devam eden olumsuz etkilerine bağlıyor. Otomobil bayileri, döviz kurundaki düşüşün kısa vadede araç fiyatlarını düşürmeyeceğini de söylüyor.

Oto galeri Uğur Potuk, salgın nedeniyle yeni araç üretiminin fazla olmadığını belirterek, “İkinci el araçlara talep vardı ama artık talep azaldı. Yaz sezonuna göre talepte azalma var. Döviz kurları ve faiz oranlarının ritmine göre hareket olabilir. Para biriminin düşüşü, çoğunlukla sıfır araç fiyatlarını etkileyebilir. Parasını dolar olarak tutanlar doların hareket etmesini bekleyecekler. Fabrikalar tam kapasiteli araç üretmeye başlarsa fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir etki olabilir. Yüksek model araçların fiyatlarında farklılıklar bulunmaktadır. Ama artık araçlarda fiyatın sabit olduğunu söyleyebiliriz. Artık araç almak isteyenler esnaftan çok piyasayı belirliyor. “Bu dönemde piyasalarda durgunluk var.”

Pazar genelinde salgının etkisiyle birçok sektörde durgunluk yaşandığının altını çizen Galerici Asım Taş, “İkinci el araçlara talep azaldı. Yatırım amaçlı araç satın alanlar vardı ama vatandaşlar artık çeşitli yatırım araçlarına yöneldi. Araçların fiyatları aşırı derecede arttı. İkinci el araç talepleri dönemsel olarak değişebilir. Yaz aylarında okulların açılması gibi dönemlerde ikinci el araçlarda hareketlilik yaşanıyor. Kış mevsiminin gelmesi ve pandeminin devam eden etkileri nedeniyle bir durgunluk var. İkinci el araçlarda fiyatlar belli bir noktaya ulaştı. Vatandaş ÖTV indirimi bekliyor ”dedi.

Murat Ergin – Muhammed Fırat Aksoy

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi