Kripto Varlıkların Miras Hukuku ile İmtihanı

Kilis’te faaliyet gösteren Avukat Muhammed Taha Akkurt, kripto paraların Türk hukuk sisteminde ‘kripto varlık’ olarak tanımlanması gerektiğini vurguladı. Akkurt, bu tanımın kripto varlıkların hukuki olarak daha etkin yönetilmesini sağlayacağını belirtti. “Kripto varlıklar, tıpkı diğer mal varlıkları gibi mirasa dahil olabilir, fakat bunun için özel yasal düzenlemelerin yapılması şarttır” dedi. Türk Medeni Kanunu’nun mirasla ilgili maddelerine işaret eden Akkurt, kripto varlıkların da bu düzenlemeler çerçevesinde ele alınması gerektiğini ifade etti.
‘Kripto Varlıklarda Miras Paylaşımı İçin İki Farklı Senaryo’
Akkurt, kripto varlıkların mirasçılara aktarılmasının iki yolla mümkün olduğunu açıkladı. Birinci senaryoda, varlıklar bir alım-satım platformunda bulunuyorsa, mirasçılar gerekli yasal işlemleri tamamlayarak haklarını talep edebilirler. İkinci senaryo ise, miras bırakan kişinin varlıklarını soğuk cüzdanlarda saklaması durumudur. Bu durumda, özel anahtar bilgileri bilinmiyorsa, mirasçılar varlıklara erişimde ciddi sorunlar yaşayabilir.
Önerilen Çözüm: Miras Sözleşmesi
Akkurt, soğuk cüzdan kullanıcılarının özel anahtar bilgilerini mirasçılara aktarmalarının önemine vurgu yaptı. “Bu bilgilerin miras sözleşmesi aracılığıyla mirasçılara iletilmesi, erişim sorunlarını önleyebilir ve mağduriyetleri azaltabilir” şeklinde konuştu.