Köylüler kendi aralarında para topluyor ve bir fabrika kuruyor

Köylüler kendi aralarında para topluyor ve bir fabrika kuruyor
11:00 - Ekim 26 2020 Pazartesi

Türkiye’ye örnek girişimcilik örnekleri Mudanya ilçesi Esence köyünde yaşıyordu. Uzun yıllardır zeytin yetiştiriciliği yapan çiftçilerin en büyük sorunu ürünlerini aracı olmadan pazarlamaktı.

Kendi ürünlerini pazarlamak isteyen köylüler 2013 yılında bir kooperatif kurdular. Zeytinyağı fabrikası kurmaya karar veren köylüler, kooperatif aracılığıyla kendi aralarında topladıkları paralara hibe desteği de sağladılar.

Esence köylüleri 3 milyon liralık fabrika kurmayı başardı. Bu, Türkiye’nin her yerinde zeytin fabrikasını sıkıştırarak köylüler tarafından kazanılan zeytinyağı ve dünyanın farklı ülkelerine pazarlamayı hedefliyor.

Köylüler çok güzel bir iş başardıklarını belirterek, “Fabrikamız 1 ay önce faaliyete geçti. 2003 yılında köyümüzde kurduğumuz kooperatife destek verdik ve fabrika için ilk adımı attık. Bu fabrika ile köyümüzün ürünlerini değerine satmayı hedefliyoruz. Bu fabrikayı kurmak bizim için bir başlangıç. Artık markalaşmayı hedefliyoruz. Hedefimiz daha da büyük. Bu başlangıç. Gelecekte sofralık zeytin için ayrı bir yatırım yapmayı ve paketleme tesisi kurmayı planlıyoruz. Ülkemizde çiftçilerin para kazanmaları ve çiftçiliğine devam edebilmeleri için kooperatif şarttır. Bu tür yatırımların yapılması gerekiyor. Aksi takdirde, çiftçi artık ayakta duramayacaktır. Kendi ürünümüzü işleyip kendimiz pazarlamalı ve bu şekilde gelir elde etmeliyiz. Masraflarımız çok büyük. Maliyetler her yıl artıyor. Sattığımız ürünler yüksek fiyatlarla tüketiciye gitse de bizden fiyatlar çok yüksek değil. Bu nedenle ürünlerimizi doğrudan tüketiciye ulaştırmak zorundayız. Aracıları ortadan kaldırmalı, ürünleri ekonomik koşullarda tüketiciye sunmalı ve daha iyi gelir yaratmalıyız. Bu fabrika 3 milyon liraya mal oldu. Makinelerimiz son sistemdir. Günlük 80 ton zeytin işlemektedir. Zeytini en iyi şekilde işleyebilir. Bu fabrikada 3 – 3,5 kg zeytinden 1 kg zeytinyağı elde edebiliyoruz. “Bu fabrika sadece köyümüze değil, çevre köylere de fayda sağlayacak.”

Burak Türker – Ahmet Faruk Çabuk

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi