Köylerini barajın suları altında bırakmıyorlar

Köylerini barajın suları altında bırakmıyorlar
11:00 - Temmuz 6 2020 Pazartesi

İl merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Zeytincik köyü, Türkiye’nin ana kolu üzerindeki en yüksek cesedi olan Çoruh Nehri, baraj sularının derinliklerinde kaldı. Mahallede yaşayan 17 ailenin evleri ve arazileri kamulaştırıldı. 15 aile büyükşehirlerde satın aldıkları dairelere büyükbaş hayvan satarak yerleşti.

Kamulaştırmadan aldığı 18 bin TL ile bir ev yaptı

Köyde 5 dönümlük araziden sadece 1 dönüm sular altında kalan Necat Çelik, “Anılarım” diyerek doğduğu yeri terk etmedi. Mustafa Beken ise köyün hemen üzerinde bulunan ve kamulaştırmadan aldığı 18 bin lirayı kullanarak su basmayan arazide bir ev yaptı.

2008 yılında köylerinin sular altında kaldığını belirten Mustafa Beken, “Evimiz sular altında kaldı. 18 bin lira kamulaştırma parası aldım, bu parayla köyün üst kısmında bir ev inşa ettim. Komşuların çoğu Bursa’ya göç etti, geri dönmek istiyorlar, ancak su ve yol olmadığı için gelemiyorlar. ”

Beken, köy tarihinin çok eski zamanlara kadar uzandığını ifade ederek, “Köyümüzü canlandırmak istiyoruz. “Köyümü terk etmedim, ama ölürsem, buradan ölmem için vazgeçmedim.”

Necat Çelik, “5 dönüm arazim vardı, bir dönüm su bastı. Burada doğdum, burada büyüdüm, hayatım burada geçti. Anılarım var. Baraj inşa edildi, komşular taşındı. Biri kaldık. Çok var verimli topraklar, çok iyi meyve ve sebzeler burada Köyümüzü canlandırmak istiyoruz, devletimizden yardım istiyoruz. Su istiyoruz, bir yol istiyoruz. ”

Adem Güngör

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi