Kovid-19’dan iki kez kurtulan ve görevlerine geri dönen sağlık profesyonelleri uyardı: ‘Bu şaka değil’

Kovid-19’dan iki kez kurtulan ve görevlerine geri dönen sağlık profesyonelleri uyardı: ‘Bu şaka değil’
11:00 - Ocak 4 2021 Pazartesi

Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizi etkilemeye devam eden Covid-19 salgını yaşamı birçok yönden olumsuz etkiledi. Salgına karşı pek çok önlem alınırken, halk sağlığı konusunda ön planda çalışan sağlık çalışanları 24 saat sahada hem fiziksel hem de psikolojik olarak mücadele ediyor. Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Bölümünde çalışan Anestezi Uzmanı ve Reanimasyon Uzmanı, iki kez Covid-19 hastalığına yakalandı ve tedavisinin ardından görevine döndü. Necla Dilmen ve Anestezi Teknisyeni Mustafa Temiz, İHA muhabirine durumlarını anlattı.

“Bu iş şaka değil, bir mağdurun ikinciyi geçmeyeceğinin garantisi yok”

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Necla Dilmen, “1 ay arayla Ağustos ve Eylül aylarında Covid-19 hastalığım vardı. Covid-19’u ilk yakaladığımda atlattım ve öksürük şikayetleri vardı. İkinci Covid-19’a sahip olduğumda buna inanamadım. Şüpheliydim, test edildim ve test pozitifti. Bir ay sonra geçirdiğim gerçeği psikolojik olarak tamamen rahatsız oldu. İkincisi, birincisinden daha ağırdı. “Bu iş şaka değil, yoldan geçen bir kişinin ikinciyi geçemeyeceğinin garantisi yok ve genç yaşlı adama bakmıyor.”

“İkimiz de risk altındayız ve sen risk altındasın”

Kurallara uymayanları görünce üzüldüklerini ifade eden Uzm. Dr. Dilmen, “Lütfen Bakanlığımızın ve bilimsel kurul üyelerimizin önerdiği kurallara uyalım. İkimiz de risk altındayız ve siz risk altındasınız. Kurallara uymayan vatandaşları gördüğümüzde sağlık çalışanları olarak çok üzülüyoruz. Covid-19 kaynaklı sıkıntılarımız ve ailevi sıkıntılarımız ayrıdır. Meslek olarak Covid-19 hastaları ile işbirliği yapıyoruz. İki kez Covid-19 hastalığından muzdarip olmamıza rağmen çok şükür görevimizin başındayız çünkü bunun sonucunda rahatlıkla üstesinden geldik. Ancak, ölen doktorlarımız, vatandaşlarımız, genç ve yaşlılarımız var. Böyle bir risk altında, ailemizden uzak durmak, ailemize girmek ve onları enfekte etme tehlikesiyle karşı karşıya kalmak çok yıpranmış durumda. Lütfen kurallara uyun. Hem kendinizi hem de bizi riske atmayalım ”.

“Bu hastalığa ikinci kez sahip olacağımı düşünmedim”

Sağlık çalışanı olarak mücadele ettiğini ve bedelini ödediğini belirten Anestezi Teknikeri Mustafa Temiz, “Covid-19 sürecinde çekim ekibine atandım ve yaklaşık 7 ay bu ekipte çalıştım. Ayda iki kez, 15 gün arayla Covid-19 hastalığı geçirdim. İlkini atlattığım söylenebilir ama bu hastalığı 15 gün sonra tekrar geçirdiğimde ağrılar çektim. Bunlar tüm vücudumdaki eklem, kemik, kas ağrıları ve ağrılarıdır. Covid-19 olduğumu düşünmemiştim. Arkadaşlarım bir sınava girmemi önerdi. Bir zamanlar Covid-19 aldığım için ikincisini tahmin etmiyordum. Bir test daha yaptım ve ikincisinde Covid-19 olduğumu görünce açıkçası şaşırdım. Çünkü bu hastalığa ikinci kez sahip olacağımı düşünmemiştim. İkincisi çok acı vericiydi ve yatağa düştüm. Bu hastalığı bir an önce atlatabilmemiz için lütfen Sağlık Bakanlığı ve bilimsel kurul kurallarına uyunuz. Ailemizden de ayrı kalıyoruz, sağlığımızı kaybediyoruz. Belki Covid-19 hastalığı beni çok ciddi etkilemedi ama uzun süredir psikolojik sıkıntı yaşadım. O yüzden lütfen herkesten kurallara uymasını istiyorum ”.

Rıdvan Yeşilırmak

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi