Kovid 19 ile mücadelede yeni bir etken madde bulundu

Kovid 19 ile mücadelede yeni bir etken madde bulundu
11:12 - Aralık 21 2020 Pazartesi

Kovid 19 virüsü ile mücadelede bilimsel olarak kullanılan 15 aktif maddeye bir yenisi daha eklendi. Ar-Ge firmasının bilim adamları ile yaptığı ortak çalışmada elde edilen K1 isimli aktif maddenin Kovid 19 virüsüne karşı etkili olduğu iddia edildi. Prof. Dr. Gülendam Bölümü, “Bu konudaki çalışmalar 2000’li yılların başına kadar uzanıyor. Maddenin antifungal ve antibakteriyel etkisi Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü mikrobiyologları tarafından incelenmiştir. Çok yüksek bir antibakteriyel etkiye sahip olduğu bulundu. Bunun hemen ardından Durukan, maddeyi İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı’nda toksisite testleri yaptırdı. Dönemin Prof. Dr. Süleyman Şener’in sonuçları değerlendirildi. “Hayvanlar ve bitkiler üzerinde hiçbir toksisitesi olmadığı bulundu.”

Çalışma hakkında bilgi veren Ar-Ge firmasının sahibi Faruk Durukan, “BSL 3 Laboratuvarlarında yaptığımız çalışmalar sonucunda tüm aktif bileşenlerden daha güçlü yeni bir aktif maddeye ulaştık. Dünyada kullanılan, şu anda Kovid 19’da kullanılan antiviraldir. Dünyada bilinen 14-15 etken madde vardı. Artık onları çok iyi geçebilen bir etken madde ürettik. 20 kata yakın olsa bile daha etkili olduğunu gösterir. Toksisite çalışmalarımız sonucunda çeşitli üniversitelerde toksisite değerinin olmadığı kanıtlanmıştır ”dedi.

Durukan K1, Türkiye’de üretilen bir etken madde olarak ifade ediliyor “Daha önce antimikrobiyal çalışmalarda etken maddeyi yaptık. Şu anda dünyada kullanılan tüm etken maddelere göre koronavirüste daha etkili olduğunun kanıtlandığına baktım. “K1 dediğimiz etken madde tamamen kendi üretimimizdir ve bunu dünyanın başka hiçbir yerinde yapamayız.”

Çalışmaların hızla devam ettiğini belirten Faruk Durukan, “Artık hücre çalışmalarını tamamladık. Çalışmanın ikinci aşaması, Türkiye ve dünya hayvan çalışmaları için Amerika Birleşik Devletleri dışındaki tüm dünya ülkelerine diledikleri gibi ücretsiz aktif bileşen vermeye hazırız. Bu, hayvan çalışmaları için ikinci aşama çalışmaları içindir. Amerika’nın neden vermeyişi uygulamalarına da Türkiye’ye ambargo uyguluyoruz, onlara ambargo uyguluyoruz ‘dedi.

Etken maddeyle ilgili daha ileri çalışmalar için etken maddeyi paylaşmaya hazır olduklarını belirten Durukan, “Elde ettiğimiz etken madde burada gördüğünüz testler gibi, bunlar hücre çalışmaları. Hücre çalışmalarında çok başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Biz aktif bileşenleriz, bu aktif maddeyi tüm dünyadaki tüm ilaç şirketlerine, üniversitelere ve şirketlere vermeye hazırız. Çünkü tıpta ve aşılarda kullanılabilen etken bir bileşendir. Biz bir ilaç firması değiliz; Biz de aşı şirketi değiliz. Aktif içerik üreten firmayız. Dünyanın yeni bir aktif bileşeni var. Tüm dünyaya bol şans diyoruz ”.

Emrah Elmas – Bahadır Demirçeviren

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi