Koronayu gördüler ve tekrar ‘arkadaş’ oldular

Koronayu gördüler ve tekrar ‘arkadaş’ oldular
08:00 - Haziran 30 2020 Salı

Türkiye’nin koronavirüsl ile mücadeledeki başarısı ve Avrupa Birliği (AB) toplanırken dünyadaki tüm ülkeler tarafından takdir edilen birçok ülkeye tıbbi yardım, ilişkiler açısından olumlu bir etki yarattı. AB-Türkiye Dostluk Grubu’nun çalışması nedeniyle alınan kararın ardından Türkiye’ye karşı son terörle mücadele faaliyetleri verilen Avrupa Parlamentosu (AP) yeniden kuruldu. Türkiye-AB Ortak Parlamenterler Komitesi Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Ellis Southwind, Türkiye’nin AP şemsiyesi altında kurulan müzakere sürecini hızlandırmak için 2009 yılında ilk kez Türkiye AP-Dostları Grubu’nun 2017 yılına kadar faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Southwind, AB-Türkiye Dostluk Grubu sayesinde Avrupa halkları arasındaki Türk ve sosyal ve kültürel alışverişin daha ortak projelerle bağları güçlendirmesi için yeniden kurulacağını söyledi. Karayel, grubun yabancı düşmanlığı ve İslamofobik eğilimlerle mücadelede önemli bir platform olacağını belirtti.

Ryszard Czarnecki’nin parlamento grubu Polonya Cumhurbaşkanlığı’nın AB’de lobi yapmak adına Türkiye’de bulunmasını sağlayacak.

“TÜRKİYE BÖLGESEL GÜCÜ”

AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Cevdet Yılmaz salgını sürecinde AB, Parlamento-AP Ortak Parlamento Komisyonu önünde, koronadan sonraki dönemde bölge toplantısında birçok röportaj yaptı ve AB’nin kalkınması arasındaki küresel ilişkiyi ele aldığını söyledi. Türkiye. Ancak sekreter Yılmaz, Türkiye’nin dünya algısında ciddi bir değişikliğin “bunu açıkça görebildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin sağlık altyapısını ve vatandaşlarını hizmetlere erişimde zorluklar yaşadıklarını fark ettiler. Sağlanan yardım da bunu destekledi.”

AB’DE HAVA DURUMU DEĞİŞİYOR

Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin salgınla mücadeledeki başarısını, Türkiye’nin AB ile ilişkileri açısından olumlu bir atmosfer yaratma lehine söyledi. Birçok ülkede ekonomik ayakta duran Türkiye’nin ifade üretimini sürdürmesi için olumlu bir algı yaratan Yılmaz, bazılarının Türkiye tarafından üretim zincirinde bir değişim olabileceğini söyledi. Öte yandan AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor aynı toplantıda “Türkiye bölgesel bir güçtür” dedi.

Türkiye Gazetesi

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi