Koronavirüs nedeniyle bebeklerini göremeyen aileler için online sistem

Koronavirüs nedeniyle bebeklerini göremeyen aileler için online sistem
12:00 - Ekim 3 2020 Cumartesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, korona virüsü salgını nedeniyle gelişimini tamamlayamayan bebeklerini göremeyen prematüre aileleri için online sistem kurdu. Online sistemden önce bebekler sadece anne sütü için anneler tarafından görülürken, kurulan sistem sayesinde diğer aile üyeleri tarafından da görülebiliyordu. Bebeklerini kamera önünde görme şansı bulan aileler, bebeklerinin sağlık durumları hakkında bilgi alırken yapılan işlemleri görerek de öğrenme imkânı buluyor. Ayrıca ayda bir düzenlenen online akademi eğitimleri ile aileler bebekleri taburcu olduktan sonra izleyecekleri yol haritası konusunda bilgilendirilmektedir.

“Online Prematüre Akademi” adında bir eğitim programı başlattık.

Prematüre bebeklerin özel ilgi ve sabır gerektiren bir tedavi süreci olduğunu ve bu süreçte ailelerin bebeklerini görmelerinin çok önemli olduğunu belirten Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yaprak Üstün, “Prematüre bebekler, 37 haftanın altında doğan bebekler olarak adlandırılır. Bu bebekler özel bakım ve ilgi gerektirir. Özellikle 32 hafta 500 gramın altında ise sabır gerektiren çok uzun bir süreç ailelerimizi beklemektedir. Tabii taburcu olduktan sonra bu bebeklerin çok iyi bakıma ve bakıma ihtiyacı vardır. Ailelerimizi bu konuda eğitmek için özellikle corona virüs döneminde “Online Premature Academy” adlı bir eğitim programı başlattık. Bu eğitim programı çerçevesinde annelerimize yoğun bakım ünitesinde neler yaptığımız ve taburcu olduktan sonra bu bebeklere nasıl bakacakları konusunda detaylı bilgi veriyoruz. Elbette bu eğitimlerin ardından anne ve bebeklerimizi online olarak buluşturuyor, hem eğitimli hemşirelerimiz hem de öğretmenlerimiz bebeklerin günlük durumları ve internet üzerinden aldıkları tedaviler hakkında bilgi veriyor ve ailelerimizi online olarak buluşturuyor.

“Bu sistemle sadece anneler, babalar değil kardeşler, büyükanneler ve büyükbabalar da bebekleri görebilir”

Kurulan sistem ile ailelerle çok yakın ve etkili iletişim kurabileceklerini ifade eden Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neonatoloji Uzmanı. Dr. Nihal Demirel, “Bu sistemle sadece anneler değil kardeşler, anneanneler ve büyükbabalar da bebekleri görebiliyor. Akıllarına takılan sorular sorabilirler. Bu sistemi salgın nedeniyle başlattık. Ama bundan sonra devam etmeyi planlıyoruz. Çok faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü bebeğin tedavi ve bakımına ailenin katılımı bebeklerin sağlığı açısından çok önemlidir. Bu zaten bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Hem aileleri desteklemek, bilgilendirmek hem de bebeklerini daha sağlıklı bir şekilde onlara ulaştırmak için bu sistemi olabildiğince klinik olarak uygulamaya başladık. Çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Prematüre bebeklerin aileleri çok sadık ailelerdir, kolay değildir. Burada 1500 gramın altındaki bir bebek doğduğunda 2 hatta 3 ay uyuyabilir. Dolayısıyla bu online sistemin hem ailelerle iletişimimizi geliştirmek hem de ailelerin yaptıklarımızı yakından görmesi açısından çok önemli olduğunu söylüyoruz. Bundan sonra gelişmeye devam etmeyi umuyoruz ”dedi.

Online sistem kapsamında bebeklerini görmek isteyen aileler her gün 13.00-13.30 saatleri arasında bebeklerini görebiliyor. Ayrıca Premature Academy eğitimlerine ayda bir online olarak katılmaktadır.

Utku Şimşek – Nurullah Geylani

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi