Koronadan iki kez kurtuldu, Covid yoğun bakımda görevine döndü

Koronadan iki kez kurtuldu, Covid yoğun bakımda görevine döndü
10:00 - Aralık 18 2020 Cuma

Covidien pozitif hastaları Türkiye’de ilk göründüğü andan itibaren iyileştirmek için Corona virüsü (Covidien-19) gece gündüz aşırı yorgunluklarına rağmen sağlık görevlileri çalışıyor ve virüsü yenmek için psikolojik çaba sarf ediyor. Hastalara tulumuyla bakan hemşireler, içeriden sırılsıklam çıksalar bile bir başkasını kurtarma mücadelesinden vazgeçmezler.

Bu süreçte görevlerini kararlılıkla yapan sağlık çalışanları, aldıkları tüm önlemlere rağmen virüsten kurtulamamaktadır. Toros Devlet Hastanesi Covid Yoğun Bakım’da sorumlu hemşire olarak çalışan Ferdi Kovan, corona virüsüne yakalanan sağlık profesyonellerinden biri. Üstelik iki kez pozitif olan Kovan, her iyileştiğinde görevine geri döndü ve Covid-19 hastalarına bakmayı hiç bırakmadı.

“İlk pozitiften 2 ay sonra ikinci kez yakalandım”

Toros Devlet Hastanesi Covid Yoğun Bakım Sorumlusu Ferdi Kovan, İHA muhabirine deneyimlerini anlattı. Evli ve iki çocuk babası 39 yaşındaki Kovan, “Salgının başlamasından sonraki 6. ayda virüsü kaptım. Hatta ikinci kez yakalandım. İkincisi biraz daha hafifti, rutin kontroller sırasında pozitif çıktım. İlkini 12 Ağustos’ta geçirdim. Daha zor bir süreçti. “PCR testim, ilk pozitiften 2 ay sonra 12 Ekim’deki rutin kontroller sırasında tekrar pozitif çıktı” dedi.

“Ayrıca hastalığa yakalanmayacağımı düşündüm ama böyle bir şey yok.”

Virüsü almayacağını düşünen kişiler, “ ‘Hastalığı geçmeyeceğim’ diye bir kural yok. “Böyle bir şey yok” diye uyardı, kendisinin de böyle düşündüğünü ve olumlu olduğunu öğrendikten sonra çok şaşırdığını söyledi. Kovan, “Hastalığa yakalanmadan önce semptomlarım vardı ama fark edemedim. Pozitif olduktan sonra, geriye dönük olarak taradığımda halsizlik, iştahsızlık ve tat değişikliği belirtileri yaşadım. Tomografi yapıldıktan sonra pnömoni uyumlu korid tutulumu meydana geldi. Ağustos döneminde akciğer tutulumu olmasına rağmen ateşim, nefes darlığı, doygunlukta azalma veya oksijen açlığı olmadı. Aileye de bulaştığı için evde tedavi gördüm. Karım da olumlu bir davaydı. Doygunluklarımı kontrol altında tutarak sürekli evde kendimi izliyordum. “Mevcut tabloya göre hala birincisine sahibim” dedi.

“İkinci kez yakalandığımda, doğrudan covid-19 hastalarında çalışıyordum”

İlk Covid-19’dan sağ kurtulduktan hemen sonra görevine geri döndüğünü ifade eden Kovan, “O sırada Covid hizmetinde doğrudan Covid hastalarıyla çalışıyordum. Çalışmaya başladıktan 10 gün sonra kontrol testi yaptığımda şaşırdım ama ikinci pozitifliği orada gördüm. “İkinci pozitiflikte beni etkileyen herhangi bir semptom veya herhangi bir şey olmadı çünkü antikor seviyem biraz yüksekti.”

“Yıprandık, yorulduk ama görevden kaçmak söz konusu değil”

İki kez pozitif çıkan ve ikisinden de kurtulan Kovan, şu anda Covid yoğun bakımdaki görevine devam ettiğini şu şekilde açıkladı:

Bizim görevimiz bu. Görevden kaçınma yoktur. Toplum olarak sosyal mesafeye, maskelere ve hijyen kurallarına dikkat edersek çok iyi olur. Nitekim sağlık çalışanları olarak bu süreçte yıprandık ve bitkin düştük. Görevi veya hizmeti durdurma lüksüne sahip değiliz. Bu nedenle vatandaşlarımız biraz daha dikkatli olsaydı seviniriz. Bu süreci yaşadım. Birincisi zorunlu hapis gibiydi. Bunu kimseye tavsiye etmem, zor bir süreç. Dışarıdan, aileden ve herkesten uzak duruyorsunuz. Sosyal mesafe ve maskeleme kurallarına uymalarına izin verin. Şimdi kış sezonundayız, grup olarak bir arada olmayalım. “

“Artık tükenmişlik değil, en dipte biz varız”

Aynı yoğun bakım servisinde sorumlu hemşire Dilek Aslan, pandemi sürecinde sağlık profesyonellerinin neler yaşadığını ve Covid-19 hastalarının zor durumunu anlattı. Evli ve iki çocuk annesi 40 yaşındaki hemşire Aslan, “Tüm dünyada sağlık profesyonelleri olarak ve Türkiye’de gerçekten zoruz. Artık tükenmiş değiliz, dipteyiz. Çok çalışıyoruz ve yorucuyuz. hastalar açısından da vicdan ve psikoloji açısından çok rahatsızlar.Üzerimizde kişisel koruyucu ekipmanlarla çalışmak, onlarla birlikte yaşamak ve her zaman ‘Bana bulaştı mı, sevdiklerimi eve götürme korkusu sokuyor. İnanılmaz kötü durumdayız Çocuklarımıza sarılamayız, bizi en çok inciten şey odur ”.

“Nefes almak için yalvarmak istemiyorsan, lütfen evde kal”

Covid hastalarının çok zor bir süreçten geçtiğini vurgulayan ve insanları uyaran Aslan, hastaların ‘Lütfen bize yardım edin nefes alamıyoruz’ diye yalvardı. Aslan, “Hayattaki en kötü şey nefes alamamaktır. Ne kadar takip ve tedavi yaparsanız yapın, tek bir yerde yeterli değilsiniz, çok farklı bir hastalık. Lütfen herkesten evde kalmasını rica ediyorum. Bazen insanlarda şunu da görüyorum, ‘çok kolay aşıldı’; Öyle bir şey yok. Kimin nasıl dolaşacağını kimse bilmiyor. Kimse ‘bana olmayacak’ demesin, herkesin önünde görüyoruz. Bazı hekimlerimiz, hemşirelerimiz ve personelimiz de bunu yaşıyor. Halkımıza sesleniyorum; Nefes almak için yalvarmak istemiyorsanız, lütfen evde kalın. Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, maskenizi takın ve sosyal mesafeye dikkat edin. Aslında hasta olmamak zor değil. Bu süreçteki en iyi şey hasta olmamaktır. Hasta olmayacağız, hasta olmamalıyız. Böyle bir lüksümüz yok. Lütfen kurallara uyun ”dedi.

Kıymet Gökçe-Koray Ünlü

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi