Korona korkusu olan hastaların akciğer röntgeni

Korona korkusu olan hastaların akciğer röntgeni
17:00 - Aralık 10 2020 Perşembe

Tüm dünyayı etkileyen ve ölümlere neden olan corona virüsü en çok akciğerleri etkiliyor. Akciğerlerde tutuluma neden olarak solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye neden olan virüsün organa verdiği hasar, hastalığın neden olabileceği hasarı ortaya çıkarmaktadır. İhlas Haber Ajansı (İHA), Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde Covid-19 tedavisi gören hastaların akciğer görüntülerine ulaştı. Görüntüler hastalığın ne kadar hızlı ilerlediğini gösteriyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr.Ezgi Özyılmaz, röntgen filmlerini incelerken normal sağlıklı bir akciğerin röntgende siyah alanlara sahip olması gerektiğini ancak corona virüsü hastalarının akciğerlerinin tamamen beyaz göründüğünü ve solunum güçlüğü yaşadıklarını ve makineye bağımlı olduklarını söyledi.

Virüsün akciğerlere ulaştığında çok şiddetli bir zatürreye dönüştüğünü belirten Özyılmaz, “Korona virüsü akciğere indiğinde çok ağır bir zatürre tablosuna neden oluyor. Bu şiddetli zatürre tablosu akciğerlerdeki oksijen dengesini bozduğu için hastalarımızda hipoksemi ve solunum yetmezliği yaşanmaktadır. Hastalarımızın çoğu bu şiddetli zatürre nedeniyle koğuş ve yoğun bakım ünitelerinde uyumak zorunda ”dedi.

“Göğüs radyografisine baktığımızda anlıyoruz”

Korona virüsünün akciğerlere indiği hastaların röntgen sonuçlarının kötü olduğunu belirten Özyılmaz, “Aslında teorik olarak diğer mikroplara ve daha önce gördüğümüz diğer nedenlere benziyor. Ancak farklı nüanslar var. Akciğer grafisinde gördüğümüz anda bunun bir corona virüsü olup olmadığını hemen anlıyoruz.

Ülkedeki herkesin corona virüsü riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Doç. Dr. Ezgi Özyılmaz, “Genç ya da yaşlı farketmeksizin herkes tehlikede. Pandeminin başlangıcından bu yana hasta sayısı artmıştır. Tehlike devam ediyor. Maske, mesafe ve hijyen önlemlerine özenle uyulmalıdır. Bu nedenle semptomları, öksürük, ateş, tat ve koku bozuklukları olan kişilerin bir an önce muayene edilmesi gerekiyor ”dedi.

Uzun vadeli etkiler bilinmiyor

Sosyal medyada sık sık dolaşan ve ‘corona virüsü olan kişiler spor yapamaz’ iddialarına açıklık getiren Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ezgi Özyılmaz, daha sonra şunları söyledi:

“Corona virüsünün uzun vadeli etkileri hala bilinmiyor. Çünkü 9-10 ay öncesine kadar hayatımızda böyle bir hastalık yoktu. Ancak bu virüs bir zatürre nedeni olduğu için daha önce çok fazla zatürre geçiren hastayı takip ettik. Zatürree, tedavi edilebilir bir hastalıktır. İz bırakmadan iyileşirse, hastaların hayatında iz bırakmaz. Ancak bazı kişilerde kim oldukları bilimsel olarak açıklanmamaktadır. İz bırakırsa sonraki yaşamlarında bazı sorunlarla karşılaşabilirler. Spor yapamayacaklarını söylemek çok iddialı olur. “

Kronik hastalığı olanların corona virüse yakalandıklarında büyük tehlike oluşturduğunu belirten Özyılmaz, “Obez, kronik kalp, şeker, tansiyon gibi hastalıkları olan kişiler bu hastalığa duyarlı ve şiddetli yaşıyor. Bu kişilerin önlemlere daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Çalışanlarımızdan maskelere, mesafeye ve hijyene dikkat etmelerini istiyoruz. Çünkü 9-10 aydır ülkedeki tüm sağlık çalışanları bu virüsle savaş halinde. Sağlık çalışanları da artık hastalanıyor. Hem sağlık çalışanlarımızın hem de halkımızın hastalığı en az hasarla atlatması için önlemlere son derece uyulması gerekiyor ”dedi.

Umutcan Isledici

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi