KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın Yunan lidere çağrısı!

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın Yunan lidere çağrısı!
20:00 - Ocak 2 2021 Cumartesi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Rum Yönetimi (KKD) Cumhurbaşkanı Nikos Anastrasiadis’in dün yaptığı açıklamaların ardından Rum liderine çağrı yaptı. Tatar, “Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e yaptığım çağrı, gerçekçi olmayan hayallerin peşinden gitmediği ve diyalog çağrılarımıza olumlu yanıt vermesidir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Anastasiadis’in dün yaptığı açıklamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un ‘Anastasiadis iki devletli çözüm istedi’ açıklamasının ardından, Güney Kıbrıs’ta konuyla ilgili tartışmalar sürerken, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis İlk açıklamasında ‘Federasyon dışında bir çözümü tartışmıyorum, Crans Montana’da savunduğuma bağlıyım’ dedi ve iki devletli çözümün kurulduğunu iddia ederek sorumluluğu kendisine yüklemeye çalıştı. BM Genel Sekreteri’nin eski Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide.

Tatar, “Aslında Anastasiadis’in iki devletli çözümün gerçekçi bir çözüm olduğuna inanıp inanmadığı biliniyor. Kıbrıs sorunuyla ilgili etkenler olduğunu bilin. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde bizzat Çavuşoğlu tarafından anlatıldı Numara bunu dile getirdi “dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Ancak Rum Ortodoks Kilisesi, AKEL, ELAM ve diğer unsurların baskısı altında Sayın Anastadiadis eski politikalara dönmek zorunda kalıyor. Ayrıca Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada” dedi. ‘Türkiye, Kıbrıs’ı ilhak etmek için girişimlerde bulundu’ iddiasını tekrar gündeme getiren mektupta ileri sürülen iddiaların yeniden gündeme getirilmesi yönünde. Türkiye için bir ara istasyondan Zürih-Londra Anlaşmaları başka bir şey değildi. Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın her uygulamasında “sahayı engelledi” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Burada bir kez daha belirtmek gerekir ki, Kıbrıs Türk halkı ve Rum halkının eşit kurucu ortaklığı ile kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rum-Yunan liderliği, Başpiskopos Makarios’dur. tramplen’den Enosis’e ‘ve’ ara hedef’e. Bu amaçla Akritas Planı Kıbrıs Rum gizli teşkilatı ve silahlanmaları da hazırlanırken, Rum liderliği tarafından Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ayaklar altına alınmış ve Kıbrıs Türk halkına Anayasa’da tanınan haklar da yok edilmek istenmiştir.

“15 Temmuz darbesinin amacı Kıbrıs’ı Yunanistan’a katmaktı”

Enosis’in başlatıldığı gibi hedeflenen Kanlı Noel saldırısının da orada olduğunu çok iyi hatırladığını ifade eden Tatar, “Halkımız Türkiye’nin müdahalesine direnmeden Kıbrıs’ı ikinci Girit felaketinde yaşanacaktı. Yunan cuntasının düzenlediği 15 Temmuz darbesi ve Kıbrıs’ın hedefi Yunanistan ilhak oldu.Türkiye 20 Temmuz Barış Harekatı’nı gerçekleştirdi Kıbrıs Türk halkı katliam çukurlarında geçirilen soykırım çukurlarına gömülecek.Bu arada Yunanistan’ın eski Başbakanı Kostas Simitis, Güney Kıbrıs’ta tek taraflı ve haksız bir şekilde sonuç sonrası yaptığı açıklamada AB’nin de hatırlanması gerekiyor. Simitis, aynen şöyle dedi, “Enosis Kıbrıs’ın AB üyeliği ile oldu” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıs’ın gerçekleri, deneyimleri ve Yunan-Yunan zihniyetinin açık olduğunu” belirterek, “Halen devam eden bu zihniyete göre Kıbrıs Rum adası, Kıbrıs Türk halkı azınlık, yok Siyasi eşitlik ve devlet yönetiminde bir söz… Ona göre, Kıbrıs’ın tek sahibi ve hakimi ve doğal kaynakları Kıbrıslı Rumlar’dır. 1968’den bu yana müzakerelerin başarısız olmasının ana nedeni Yunan-Yunan zihniyetidir.

Özellikle Crans Montana’da şekil temelli çözüm federasyonunun çöküşünde ve Tatarlar bir kez daha adil bir anlaşma isteyen Kıbrıs Rum tarafının ortaya çıktığını belirterek, “Tüm bu nedenleri getirdik, Türkiye’nin şekil temelli çözümlerine destek Gündemdeki iki devlete hâkim olun. Varlığımızın durumu, halkımızın egemenliği, özgürlüğü ve buna güvenli bir yaşam için egemen iki devletli çözüm diyoruz. Bu yolda yürümeye devam edeceğiz ”dedi.

Tatar, “Yunanistan Cumhurbaşkanı Anastasiadis’e çağrım, gerçekleşmeyecek hayallerin peşinden gitmemesi ve diyalog çağrılarımıza olumlu cevap vermesidir.

Emir Abdurrahman Bulut

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi