Kış Lastiği Zorunluluğu 15 Kasım’da Başlıyor: Sürücülere Önemli Uyarılar
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle birlikte, 15 Kasım’dan itibaren şehirlerarası yollarda yolcu ve eşya taşıyan araçlarda kış lastiği kullanımı mecburi hale geliyor. Bu uygulama, 15 Nisan’a kadar sürecek olup, sürücülerin lastik seçiminde kış işareti ve diş derinliği gibi kriterlere dikkat etmeleri gerekmektedir.
‘Önce can, sonra mal güvenliği’ ilkesiyle kış lastiklerine geçilmesi önem taşımaktadır
Ankara’daki bir lastikçi olan Bilal Kara, hava sıcaklığının +7 derecenin altına düştüğü zamanlarda kış lastiği kullanılmasının önemine işaret ediyor. Kara, asfaltın soğuk olması nedeniyle araçların fren mesafesinin uzadığını belirtiyor ve bu durumun hem can hem de mal güvenliği açısından kış lastiklerine geçiş yapılmasını zorunlu kıldığını ifade ediyor.
Kış lastiklerine geçiş için karın yağmasını beklemek yanlıştır
Kara, kış lastiklerinin kar lastiği olarak bilinmesinin yanılgı olduğunu, hava koşullarının soğumasıyla birlikte kış lastiklerine geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Kış lastiklerinin, yaz lastiklerinden daha yoğun kauçuk ömrüne sahip olduğunu ve bu nedenle daha etkili performans sunduğunu dile getiriyor.
Kış lastiklerinin ne zaman yenilenmesi gerektiğini de açıklayan Kara, normal şartlarda 40 bin kilometre ya da dört yıl süreyle kullanıldıktan sonra değiştirilmesi gerektiğini, ancak aracın modeline ve kullanım şartlarına göre bu sürenin değişebileceğini belirtiyor.
Kış lastiklerinin üzerinde bulunan işaretler mevzuata uygundur
Kış lastikleri alırken, üzerinde ‘M+S’ (çamur ve kar), ve kar tanesi simgeli üç dağ işareti gibi mevzuata uygun sembollerin bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Bu işaretler, lastiğin kış koşullarına uygun olduğunu göstermektedir.
Üretim tarihine odaklanmamak daha doğru olacaktır
Kara, lastik alırken en çok dikkat edilen noktalardan birinin üretim tarihi olduğunu, ancak uygun saklama koşulları altında lastiklerin on yıla kadar raf ömrü olabileceğini, dolayısıyla üretim tarihine çok takılmamak gerektiğini belirtiyor.
Ece Nur Öztürk – Tolga Başer
