Kilosu 800 liraya satılan 3 erik 40

Kilosu 800 liraya satılan 3 erik 40
12:00 - Ekim 29 2020 Perşembe

Yeşil erik kilogram başına fiyatı neredeyse çeyrek altını aşıyor. Sadece birkaç ay önce piyasada ya da marketlerde yeşil erik kilo başına 4-5 liraya satılıyordu. Yaklaşık 50 gram olan 3’ünün fiyatı 40 lira iken kilosu 800 liraya ulaşıyor. Kimsenin kilogramla satın almadığı yüksek erik fiyatı çeyrek altının üzerindedir. Çoğunlukla hamile kadınlar için satın alındığı için ‘Hamile erik’ olarak da bilinen erik artık sadece insanların özel ihtiyaçlarını karşılıyor. Vatandaşlar il dışından gelerek hamile kadınların yanı sıra ölümcül hastalığı olan kişilerin son dileklerini yerine getirmek için bu erik talep etmektedir. Bu dönemde Latin Amerika ülkelerinde fiyatları Şili’den getirilen Türkiye’de yetişen yeşil erik bunun çok pahalı olduğunu dile getirdi.

Kilo başına 800 pound

Pahalı bir fiyata da olsa ihtiyaç duyulana erik yetiştiren manav Emin Özkaya, sattığı ürünle ilgili detaylı bilgileri paylaştı. Özkaya, “Bu erikler Şili’den geliyor. İstanbul’dan bazı illere dağıtılır. Bu mevsimde bunlar ‘Hamile erik’ olarak da bilinir. 15 yıldır bu erik tutuyorum. Türkiye’de bu sezon büyümiyorlar. Çok azı yurt dışından geldiği için bulundu. Bunlar, birkaç gün önce burada sonlandırdığımız normal yeşil eriklerdir. Ancak ters bir dönemde insanları özel ihtiyaçlarını karşılamaya getirdiğimiz için fiyatlar pahalıdır. Şimdi 3 tanesini 40 liraya satıyoruz. Bunların üçü de yaklaşık 50 gramdır. Buna göre ağırlığı 800 liraya eşittir. Ama elbette kimse bir pound kazanmaz. Özel istekler doğrultusunda 2-3 paket, yani 6 veya 9 paket alır. Çok alıcınız mı var? Hayır. Ama getirdiğimizin alıcıları var. Hamile kadınlar can attığı zaman alınırlar. Ayrıca, ölümcül hastalıktan muzdarip büyüklerinin son dileklerini yerine getirmek için gelip götürürler. Birkaç gün önce kilogram olarak sattığımız erik artık tek tek satılıyor. Altın fiyatında olduğunu söyleyebilirim ”dedi.

İl dışından da gelebilir, kargo ile de talep edilir.

Sosyal medyadaki reklamlardan haberdar olan vatandaşlar sadece Eskişehir’den değil çevre illerden de gelerek bu erik talep ediyor. Bu konuda konuşan Özkaya, “Bu dönemde sadece Eskişehir’de değil çevre illerde de oluyor. Bu nedenle Kütahya, Uşak, Bilecik, Afyon ve hatta daha uzak illerden geliyorlar. Mesela Bursa’da market soruyor. Kendisini de ‘Eskişehir’de var’ diyerek buraya yönlendiriyor. Zaman zaman kargo ile göndermemizi istiyor ama biz kargo ile göndermiyoruz. Gelip alanlara öncelik veriyoruz. Elbette geldiklerinde paket almıyorlar. 5-10 paket satın alır. Bazen burada akrabalar varsa arabasıyla götürüyorlar. Bu şekilde satıyoruz. Önümüzdeki yılın 3. ayına kadar bu şekilde satmaya devam edeceğiz. Fiyatlar daha pahalı olabilir mi? “Şimdilik bilmiyorum ama olabilir, elbette.”

Moshıur Rahman

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi