Karayolları ve köprülere gelen ‘dinamik tarife’

Karayolları ve köprülere gelen ‘dinamik tarife’
15:00 - Ekim 29 2020 Perşembe

Cumhurbaşkanlığı 2021 Çalışma Programı Resmi Gazete’de yayınlandı. Programda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yeni yılda karayolları ve köprüler için yeni bir fiyatlandırma modeli üzerinde çalışacağı belirtildi. Vatandaşların bazı gün ve saatlerde ücretli yolları daha ucuz kullanmasını sağlayacak veya geçişler arttığında fiyatlar düşürülecek.

Programa göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2021 yılında otoyol ve köprü ücretlerinin anlık olarak değişebileceği “dinamik fiyatlandırma modeli” üzerinde çalışmaya başlayacak.

Avrupa’da bir örnek var

Dinamik fiyatlandırma modeli, Avrupa’daki bazı ülkelerde uygulanmaktadır. Bu modelde kullanıcıların talepleri tüm gün ve saatlerde özel bir yazılım ile takip edilmektedir. Fiyatlandırma stratejisi, talebin yoğunluğuna veya azlığına göre de değişebilir. Öte yandan karayollarında yapılacak çalışmalara ilişkin kararlar da programa dahil edildi. Bu kapsamda, karayolu ağında bakım ve onarım hizmetlerinin ağırlıklı olarak özel sektör tarafından performansa dayalı sözleşmelerle yürütülmesi için gerekli yasal ve kurumsal düzenlemeler tamamlanacaktır.

Yorumlar (0)
Yorumlar E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi